Amenajarea unei pensiuni – ghid practic pentru cei care doresc să-și îmbunătățească afacerea ori să înceapă una nouă
Pasionații de călătorii se pornesc la drum pentru a vedea cât mai multe obiective, extinzându-și aventura pe mai multe zile. Pentru a putea să își reîncarce bateriile de fiecare dată pentru un nou traseu, aceștia au nevoie de un loc plăcut, care să le permită să se odihnească atunci când simt nevoia. Pensiunile au fost astfel create pentru a le veni în ajutor tuturor celor care caută relaxare și un pat moale, dar și feluri de mâncare delicioase și un personal primitor.
Cuprins
Antreprenorul aflat la început de drum în domeniu sau cel care deja are experiență în managementul unei pensiuni trebuie să ia în considerare mai multe aspecte pentru a le face oaspeților șederea cât se poate de plăcută, asigurându-se că vor reveni și în viitor.
De la așternuturile curate și parfumate la pernele moi, mâncarea cu gust inconfundabil, ceaiul cald și designul unic al camerelor, toate aceste elemente îndeamnă pe toți drumeții să rezerve o cameră, care să servească drept „noua casă” pe durata sejurului.
1. Amenajarea unei pensiuni – principalele aspecte ce trebuie luate în calcul
Amenajarea unei pensiuni poate părea a fi dificilă inițial, dar cu planificare și organizare, se va transforma într-un proces plăcut și creativ. Indiferent dacă se dorește amenajarea unei pensiuni de lux sau a unei cu un buget mai mic, există câteva elemente cheie ce nu trebuie omise din planificarea inițială.
1. Stabilirea publicului țintă
Mai întâi de toate, amenajarea pensiunilor se bazează pe categoria de turiști ce vor face popas. Mai exact, aceștia sunt clienții care vor permite afacerii să se dezvolte, astfel că este important ca antreprenorul să descopere care este categoria țintă și ce așteptări au aceștia de la o astfel de locație. De exemplu, dacă se stabilește un focus pe turiștii care călătoresc în interes de afaceri, aceștia se vor aștepta să găsească o zonă de lucru bine echipată cu acces la internet de mare viteză. Dacă ținta sunt oaspeții care caută relaxare și liniște, pensiunea ar trebui să ofere și servicii de spa și wellness.
2. Planificarea spațiilor de cazare
Acest aspect presupune întocmirea unei „hărți” a întregii clădiri, care să cuprindă împărțirea camerelor. Antreprenorul are posibilitatea de a stabili ce tipuri de camere dorește să pună la dispoziția turiștilor, precum și numărul acestor și ce facilități vor fi incluse. De asemenea, planul inițial va include și eventualele băi private, în cazul în care spațiul este generos, sau băile comune. Cu toate acestea, cel mai important lucru este ca toate camerele să fie confortabile, funcționale și, totodată, în ton cu designul pensiunii.
3. Crearea unui interior plăcut și atrăgător
Interiorul este foarte important pentru o pensiune, deoarece influențează semnificativ opinia turiștilor despre experiența lor la locația respectivă. Este de preferat să se aleagă un design care să placă publicului țintă, îmbinându-se aromonios și cu atmosfera întregului spațiu. Culorile, mobilierul și accesoriile selectate trebuie să creeze un mediu confortabil și plăcut pentru orice oaspete. De asemenea, este important ca toate camerele, cât și recepția să dispună de un iluminat adecvat, dar și de suficiente spații de depozitare pentru turiști.
4. Amenajarea unei zone de socializare
Pentru a asigura o atmosferă plăcută și prietenoasă, oaspeții trebuie să aibă la îndemână zone de socializare. Acestea pot fi amplasate sub forma unei săli de mese sau a unei terase exterioare, unde oaspeții se pot relaxa, unde pot lua masa ori se pot bucura de diferite jocuri de societate.
Acestea sunt doar câteva dintre principalele idei pe care orice antreprenor trebuie să le aibă în minte și de la care să demareze întregul proiect. Bineînțeles, fiecare pensiune pune la dispoziție turiștilor facilități dintre cele mai variate, însă personalitatea, atmosfera și personalul sunt cele care contribuie semnificativ la impresia pe care o dezvoltă turiștii.
2. Amenajare pensiune – sfaturi practice și recomandări ce vor asigura succesul afacerii
Amenajarea pensiunilor este complexă și implică multe aspecte importante, pornind de la designul interior al încăperilor și ajungând la facilitățile puse la dispoziția oaspeților ce vor apărea. Pentru a crea o experiență de neuitat pentru turiștii care aleg să treacă pragul pensiunii, trebuie ținut cont de câteva elemente privind amenajarea unei astfel de afaceri.
Designul
Unul dintre cele mai importante aspecte ale amenajării unei pensiuni este designul interior. Oaspeții se vor simți confortabil și vor dori să revină dacă spațiul este frumos amenajat și decorat cu atenție la detalii. Alegerea designului trebuie să fie făcută ținându-se cont de gusturile publicului țintă și de atmosfera pe care se dorește să o insufle pensiunea.
Proprietarul poate amenaja o pensiune în stil tradițional sau rustic, inspirat din tradiția locală, atrăgând turiștii doritori de cultură. În același timp, pentru cei care își doresc relaxare și un spațiu cu multe activități care să îi facă să uite de stres, se poate amenaja o pensiune modernă, cu dotări speciale.
Servirea mesei
În cazul în care spațiul este suficient de generos, se poate amenaja o bucătărie interioară, la care să poată avea acces toți turiștii cazați sau în care să își desfășoare activitatea personalul responsabil de pregătirea și servirea mesei. Dacă pensiunea dispune și de un spațiu exterior, bucătăria de vară este o variantă ce va încânta orice oaspete. Indiferent de variantele pentru care antreprenorul optează, este important să echipeze bucătăria corespunzător, în așa fel încât să obțină un spațiu perfect funcțional. Dotările necesare bucătăriei pot include o masă mare, un aragaz și cuptor, o mașină de spălat vase, o mașină de cafea, dar și alte accesorii de bucătărie.
Socializare
Pentru a crea o atmosferă primitoare și plăcută pentru oaspeți, este important ca pensiunea să dispună de zone de relaxare și socializare. Acestea pot fi amenajate în interior sau în exterior și pot include o sufragerie confortabilă, o terasă sau o grădină frumoasă. În aceste zone, turiștii se pot relaxa, socializa și petrece timp împreună.
Curățenie și întreținere
Un aspect esențial al amenajării unei pensiuni este menținerea curățeniei și a igienei. Este important să existe suficient personal care să mențină toate spațiile curate și igienizate. De asemenea, acești angajați ar trebui să se ocupe și de buna funcționare a spălătoriei, astfel încât turiștii să aibă mereu pregătite prosoape de baie curate, dar și lenjerii de pat proaspăt spălate și doar de culoare albă.
Pensiunile joacă un rol foarte important în industria HoReCa, iar prin numărul mare de persoane care le tranzitează, acestea trebuie să se implice activ și în protejarea mediului. Personalul trebuie să pregătească recipiente special marcate pentru sortarea diferitelor tipuri de deșeuri, astfel încât reciclarea să se realizeze mai ușor și cât mai eficient. Existând o colaborare între pensiune și turiști, mediul poate fi mai bine protejat.
Camerele
Dintre toate elementele pe care un antreprenor ar trebui să le ia în considerare, unul este de departe cel mai important: spațiile de cazare. Acestea sunt reprezentate de camerele în care se cazează oaspeții și pot varia în funcție de spațiul de care dispune pensiunea.
Camerele pot fi prevăzute cu dormitor pentru două persoane, de tipul twin, duble sau matrimoniale, în funcție de paturi. Indiferent de variante, este importantă alegerea unor saltele de înaltă calitate, durabile și care să le permită turiștilor plimbăreți să se odihnească așa cum trebuie pentru toate aventurile pe care le au în plan. De asemenea, este indicată selectarea de perne ce au umplutură cu puf și pană de gâscă, atât pentru un confort sporit al capului și regiunii cervicale, cât și pentru a fi cât mai hipoalergenice.
Mai mult decât atât, pentru că sezonul turistic se întinde pe toată durata anului, managerii de pensiuni trebuie să le pună la îndemână vizitatorilor pilote călduroase, potrivite pentru nopțile reci de iarnă, dar și variante răcoroase, care să le permită un somn liniștit și în verile caniculare. Cu toate acestea, există și modele de pilote adaptate ambelor tipuri de sezoane, în așa fel încât să se creeze un stoc mai bine organizat al articolelor din inventar.
În afară de dormitor, spațiile de cazare trebuie să fie dotate și cu băi. În funcție de suprafața de care dispune pensiunea, camerele pot avea baie proprie ori la comun, fiind situată pe hol. De regulă, acestea pun la dispoziția turiștilor toaletă, chiuvetă și cabină de duș, însă alți antreprenori au posibilitatea de a include și alte facilități. Astfel, unele pensiuni le permit vizitatorilor să se bucure de o baie fierbinte într-o cadă de dimensiuni mari ori în jacuzzi interior, iar afară pregătesc un ciubăr perfect pentru serile reci de iarnă. De asemenea, multe pensiuni au și mașină de spălat pentru oaspeți, situată într-una dintre băile din dotare.
Pe lângă elementele menționate mai sus, antreprenorii trebuie să mai țină cont și de alte dotări pe care să le includă în ofertă: aer condiționat și încălzire, televizoare, acces la internet și activități și servicii suplimentare.
Activități suplimentare
În cadrul pensiunii ori în curtea acesteia, managerul poate crea un plan al unui spațiu de recreere. Astfel, turiștii ar putea avea acces la o piscină de diferite înălțimi, chiar și una potrivită pentru copii, saună umedă sau uscată, ori jacuzzi. Desigur, pentru toate aceste servicii, personalul trebuie să pregătească halate de baie și prosoape la intrare, dar și toate cosmeticele de hotel de care au nevoie turiștii la plecare.
Luând în considerare astfel de activități, pensiunea poate ieși în evidență față de alte puncte de cazare, iar toți vizitatorii vor putea să se bucure și să se relaxeze în același loc, revenind de fiecare dată cu plăcere.
3. Amenajare pensiune agroturistică – toate etapele ce urmează a fi parcurse
În cazul în care un antreprenor se află la început de drum în industria HoReCa și își dorește să pornească o afacere cu o pensiune agroturistică, acesta trebuie să parcurgă mai multe etape pentru a-și îndeplini planul.
- Planificarea și cercetarea – aceasta implică identificarea unei locații potrivite pentru pensiune, cercetarea pieței, identificarea nevoilor și preferințelor clienților țintă, precum și evaluarea concurenței.
- Realizarea unui plan de afaceri – trebuie să se stabilească obiectivele și strategiile de afaceri, precum și resursele financiare necesare pentru a construi și administra pensiunea agroturistică.
- Obținerea de autorizații și permise – este necesară contactarea autorităților locale și regionale pentru a genera avize, dar și pentru verificarea planurilor și a gradului de respectare a regulilor și reglementărilor locale și naționale.
- Achiziționarea terenului și/sau construirea clădirii – pensiunea poate fi construită de la zero sau se poate porni de la construcții deja existente. În orice caz, este necesar să se ia în considerare nevoile specifice ale clienților și să se creeze un mediu confortabil și plăcut pentru a-i încuraja să revină și să recomande cunoscuților locația.
- Selectarea mobilierului și a echipamentelor – în funcție de necesități, pensiunea va trebui dotată cu elemente precum paturi, dulapuri, mese, scaune, lenjerii de pat, prosoape, echipamente de bucătărie, echipamente de divertisment și multe altele. Dacă se dorește amenajarea unei cazări cu activități suplimentare, trebuie luate în calcul și accesoriile necesare pentru acestea.
- Promovarea pensiunii – este important să se dezvolte o strategie de marketing puternică și eficientă, care să atragă noi turiști, dar și să îi îndemne pe cei care deja au trecut prin acest punct să se întoarcă.
- Administrarea pensiunii – pensiunea va avea nevoie de personal, inclusiv administratori și angajați responsabili de întreținere, iar proprietarul va trebui să supravegheze activitățile zilnice și să asigure o experiență memorabilă pentru oaspeți.
- Îmbunătățirea pensiunii – proprietarii de pensiuni agroturistice trebuie să-și monitorizeze în mod regulat feedback-ul clienților și să se ocupe de îmbunătățiri continue, astfel încât să poată oferi un serviciu mai bun și să-și crească afacerea.
Ținând cont de toți acești pași și de ideile de amenajare a camerelor pensiunii, orice mic antreprenor cu idei inovatoare și cu încredere în forțele proprii poate să administreze și să amenajeze propria pensiune. Cu multă atenție la detalii, articole de calitate și servicii centrate pe nevoile și preferințele turiștilor, pensiunea va ieși în evidență și va servi drept „casă temporară” pentru mulți oaspeți.
Sursa foto: unsplash.com
Un articol cuprinzător, deci, bun! Din perspectiva clientului, susțin faptul că o afacere de tip hotel/pensiune are nevoie în mod cert de un spațiu de relaxare și socializare tot atât de mult cât are nevoie de condiții bune în ceea ce privește zona de odihnă. Am avut destule ocazii în care am fost surprinsă neplăcut de o amenajare slabă a zonei exterioare. Relaxarea după o zi lungă (poate de plajă sau poate după un itinerariu stufos de vizitat) este necesară! Dacă ai unde!
Am întâlnit o locație care colaborase cu Sun Leader. La acea pensiune am avut ocazia să mă relaxez pe o terasă prevăzută cu pergole retractabile, cu închidere de sticlă foarte chic și cu acoperiș de sticlă (super view!)
Bună Elena,
Îți mulțumim pentru aprecierea articolului nostru și pentru perspectiva valoroasă pe care ai oferit-o din punctul de vedere al clientului. Ai perfectă dreptate – spațiile de relaxare și socializare sunt esențiale pentru a oferi o experiență completă și plăcută oaspeților, la fel de importante precum condițiile bune de odihnă.
Ne pare rău să auzim despre experiențele tale mai puțin plăcute în locații cu amenajări exterioare deficitare. Este într-adevăr crucial ca pensiunile și hotelurile să acorde atenție acestor spații pentru a asigura confortul și relaxarea oaspeților după o zi lungă de activități.
Mulțumim și pentru recomandarea referitoare la Sun Leader și soluțiile lor de amenajare cu pergole retractabile și închideri din sticlă. Acestea sunt cu siguranță opțiuni excelente pentru a îmbunătăți spațiile exterioare și a crea zone de relaxare elegante și confortabile.
Dacă ai alte sugestii sau experiențe pe care dorești să le împărtășești, te rugăm să ne scrii. Ne străduim mereu să aducem informații utile și să îmbunătățim conținutul nostru.
Cu respect,
Echipa HORECATEX