Amenajarea vilei – sfaturi, idei și recomandări care vor face acest proces mult mai eficient și plăcut

Amenajarea unei vile poate fi un proces greoi și copleșitor, dar dacă este planificat și bine pus la punct încă de la început, vei descoperi că această activitate poate fi și plină de bucurie și de creativitate. Dacă urmează să treci prin amenajarea unei vile, indiferent dacă vorbim de una în care vei locui sau din contră, una pe care o vei da spre închiriere, sfaturile de mai jos îți vor fi de mare ajutor. Parcurgând aceste informații, îți vei da seama că îți dorești în acest spațiu și ce nu, ce poți face pentru a crește confortul și ce greșeli de design interior să eviți.
Cuprins
1. Amenajarea unei vile – lucruri importante de luat în considerare

Înainte de a te apuca să cauți surse de inspirație pentru designul interior al vilei, ar fi bine să stabilești clar, încă de la bun început câteva lucruri. Primul și cel mai important este bugetul pe care îl ai pentru amenajarea vilei. Acesta te va ajuta să fii mult mai eficient în momentul alegerii finisajelor, al mobilierului și restul decorațiunilor și să te menții în limitele financiare impuse. Există șanse să depășești bugetul inițial, însă chiar și așa, te poți păstra sub limita maximă a costurilor pe care le poți suporta. Stabilirea unui buget te va ajuta să rămâi concentrat pe proiectul de amenajare și cel mai important, te va menține conectat la realitate. În acest mod nu te vei mai arunca să cheltui bani pe obiecte de decor sau de mobilier inutile pentru că știi că ai un buget în care să te încadrezi și un plan pe care trebuie să îl urmezi.

Bineînțeles, pentru a putea face un buget, trebuie să știi cam ce tipuri de finisaje vei folosi (și implicit ce materiale de construcții) și în ce stil îți vei decora locuința. În momentul în care te gândești la amenajarea vilei, ia în considerare și aspectele legate de eficiența energetică. Dacă investești într-o izolație bună, în ferestre și uși termoizolante și echipamente eficiente din punct de vedere energetic, vei reduce costurile, dar și impactul asupra mediului pe termen lung. Nu uita să incluzi în buget și spațiile exterioare – dacă vila dispune de curte sau grădină, poți aloca resursele necesare pentru a construi o zonă de relaxare sau chiar o zonă de joacă pentru copii care va aduce plus valoare. Dacă te gândești să închiriezi vila, cu atât mai mult va fi apreciată o curte amenajată, în care oaspeții își pot savura cafeaua dimineața, iar copiii se pot juca în voie.
2. Idei de amenajare a unei vile – de la finisaje la spațiu gata de locuit

Există câteva etape pe care trebuie să le parcurgi în amenajarea unei vile pentru a te asigura că totul merge conform planului și te poți bucura de rezultatul final în termenul stabilit. Iată care sunt aceste etape:
- Stabilirea obiectivelor
Este important să știi încă de la bun început ce îți dorești să faci. Vrei să modernizezi interiorul vilei? Îți dorești să crești nivelul de confort sau eficiența energetică? Sau, poate, vrei să amenajezi zona exterioară. În funcție de aceste obiective, îți poți stabili și un buget și poți pune la punct planificarea procesului.
- Alegerea materialelor și a echipei potrivite
Dacă vila are nevoie de finisaje sau de o extindere (poate vrei să construiești o terasă), vei avea nevoie de o echipă de muncitori pe care să te poți baza oricând. Dacă ai găsit deja muncitorii cu care vei colabora, poți trece la alegerea materialelor de construcții potrivite pentru proiectul tău. Alege materiale de calitate, chiar dacă asta înseamnă costuri mai mari, pentru că acestea au o rezistență mai mare la uzură. Dacă te gândești să închiriezi vila, pe termen lung, vei avea doar de câștigat pentru că nu va mai trebui să cheltui ulterior sume de bani cu lucrările de reparații. Dacă materialele sunt de o calitate ridicată, există puține șanse să apară daune pe parcurs.
- Verificarea instalațiilor
Instalațiile de electricitate, apă și gaz trebuie verificate înainte de realizarea finisajelor. Dacă este identificată vreo problemă, aceasta trebuie remediată. Înainte de a te apuca să decorezi vila, trebuie să te asiguri că aceste instalații sunt realizate corect și sunt funcționale.
- Alegerea finisajelor
De multe ori, alegerea finisajelor este mai dificilă decât alegerea mobilierului pentru că trebuie să gândești totul în perspectivă. În funcție de stilul de amenajare pe care ți-l dorești pentru vila ta, poți alege tipul pardoselii și finisajele pentru pereți. Spre exemplu, dacă vrei o vilă într-un stil minimalist, o pardoseală nefinisată, din beton, ar putea fi o idee bună pentru a-i conferi spațiului un aer industrial. Însă dacă îți dorești o vilă într-un stil clasic, elegant, pardoseala din lemn masiv este un ”must”.
- Selectarea mobilierului
Când alegi mobilierul pentru camerele vilei, indiferent dacă vorbim de living, baie sau dormitor, trebuie să ții cont de funcționalitatea fiecărui obiect de mobilier (să răspundă la nevoile pe care le ai), dar și de calitate. Măsoară cu atenție fiecare cameră pentru a te asigura că mobilierul se potrivește și că nu vei supra-aglomera spațiul cu obiecte inutile. Nu uita nici de coerența spațiului – mobilierul din fiecare cameră trebuie să aibă elemente comune în design, astfel încât, la final, să existe o armonie.
- Alegerea obiectelor sanitare
Alegerea obiectelor sanitare reprezintă și ea o etapă importantă în amenajarea unei vile, iar în acest sens trebuie să ții cont nu doar de estetică și calitate, ci și de funcționalități (cum ar fi robinetele cu senzori) sau de ușurința cu care se curăță. Spre exemplu, chiuvetele negre sunt foarte populare în ultimul timp și arată foarte bine integrate în orice stil de amenajare, însă sunt și foarte greu de curățat, iar urmele se văd tot timpul. Așa că, mare atenție când alegi obiectele sanitare.

7. Selectarea decorațiunilor
Alegerea decorațiunilor este ultimul pas pe care îl vei face în amenajarea vilei. Fiecare accesoriu sau obiect de decor are rolul de a oferi personalitate spațiului. De multe ori, după așezarea obiectelor de mobilier, te uiți în jurul tău și parcă nu simți prea mult că este ”acasă”. Dar lucrurile se schimbă radical după ce începi să pui perdele, draperii, rame foto și alte decorațiuni care te reprezintă și îți aduc fericire. Dacă vorbim de o vilă pe care o vei închiriat, axează-te pe acele elemente de decor care aduc un plus de confort și contribuie la conturarea unei atmosfere relaxante. Oaspeții apreciază extrem de mult o astfel de casă.

3. Cum să amenajezi o vilă – idei de amenajare a camerelor din vilă
Acum că ai aflat care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi în amenajarea unei vile, a venit momentul să afli care sunt caracteristicile fiecărui spațiu și cum poți face acest proces mult mai plăcut și relaxant. În momentul în care știi exact ce stil de amenajare vrei să abordezi și îți lași creativitatea să intre în scenă, vei vedea că lucrurile vor deveni mai simple.
3.1. Amenajarea camerelor vilei – cum ar trebui să arate livingul?

Există câteva lucruri generale care se aplică în amenajarea unui living, indiferent de stilul de amenajare. Vorbim în primul rând de un spațiu deschis, cu multă lumină naturală, care te inspiră și te binedispune. Lumina naturală joacă un rol important în modul în care te simți pe parcursul zilei, așa că, dacă plănuiești să petreci mult timp în interiorul vilei, asigură-te că ai suficientă lumină de la soare pe parcursul zilei. Ferestrele mari și ușile glisante, din sticlă, contribuie la un living luminos, iar pe parcursul serii poți apela la diverse surse de iluminare pentru a crea un ambient plăcut, de la corpuri de iluminat deasupra mesei de dining, la lampadare de podea și alte opțiuni de iluminare cu scop decorativ.
Dacă vorbim de un living generos, poți să îl compartimentezi în funcție de activități, de la zona de relaxare, cu TV și sistem audio, la zona de liniște, cu o bibliotecă și un fotoliu confortabil, sau zona de dining în care se strânge întreaga familie sau gașca de prieteni. Mobilierul trebuie să fie de calitate și cel mai important, să ofere un confort maxim. În funcție de preferințe, poți integra tehnologia în living prin soluții de control inteligent pentru iluminat sau climatizare, sau din contră, poți aduce această zonă cât mai aproape de natură prin integrarea unor elemente naturale. Dacă îți dorești un living de lux, poți alege materiale premium, cum ar fi marmura sau sticla, sau obiecte de mobilier cu tot felul de detalii care te duc în zona de opulență.
3.2. Idei de amenajare a camerelor din vilă – ce elemente nu ar trebui să lipsească din dormitoare?

Este ușor să amenajezi un dormitor, dificil este să îl transformi într-o oază de liniște, în care te poți odihni corespunzător. Amenajarea dormitorului începe de fapt de la finisaje pentru că aici vei avea nevoie de o paletă de culori care induce relaxarea și odihna (sunt recomandate în acest sens tonurile pastelate, albul sau griul). Patul trebuie să fie confortabil și să asigure nopți liniștite, așa că, ai grijă cum alegi saltelele, pernele și pilotele pentru că de ele depinde în mod direct calitatea somnului tău sau al oaspeților pe care îi vei avea. Lenjeriile de pat trebuie să fie și ele de calitate și din materiale naturale,. Dacă pregătești vila pentru închiriere, optează pentru niște lenjerii de pat albe pentru că acestea oferă o senzație de curățenie.

Dacă în living recomandam lumina naturală, în dormitor trebuie să ai opțiuni de blocare a acestei lumini pentru momentele în care vrei să dormi. În acest sens, poți opta pentru draperii sau jaluzele. Lumina ambientală este și ea importantă pentru că ajută la relaxare și la inducerea somnului. Rămâne la latitudinea ta ce accente decorative vei folosi pentru a aduce personalitatea dormitoarelor din vilă. Poți alege oglinzi, tablouri, covoare pufoase sau chiar și plante verzi (în special cele care îmbunătățesc calitatea aerului).

3.3. Amenajare pentru vile – cum obții o bucătărie practică?

Dacă petreci mult timp în bucătărie, cu siguranță deja știi de ce ai nevoie în acest loc important. Noi îți spunem însă să începi cu un plan al bucătăriei care să includă compartimentarea acestui spațiu în zona de gătit, zona de pregătire a alimentelor și zona de luat masa (dacă aceasta nu a fost integrată în living). În funcție de aceste locuri poți alege un mobilier funcțional, cu spații de depozitare bine organizate, care să te ajute să menții ordinea. Dacă îți dorești o bucătărie modernă, poți opta pentru integrarea electrocasnicelor în mobilier. Blatul de lucru trebuie să fie unul ușor de curățat și rezistent la uzură, mai ales dacă plănuiești să gătești mult aici. Și dacă tot am menționat gătitul, ar fi bine să te gândești și la un sistem de ventilație eficient pentru a elimina mirosurile din bucătărie, mai ales dacă vrei o bucătărie open space.
Dacă vei închiria vila, asigură-te că bucătăria este suficient de bine echipată pentru oaspeți care se vor caza aici. Ustensilele, tacâmurile și restul obiectelor utile în orice bucătărie ar trebui să aibă un loc bine definit și ușor de găsit.
3.4. Amenajarea camerelor din vile – cum transformi baia într-o oază de relaxare?

Baia poate fi oaza ta de liniște și relaxare în care te poți retrage după o zi grea, dacă știi cum să o amenajezi. Gândește-te din start la poziționarea chiuvetei, a cabinei de duș sau a căzii și a toaletei, astfel încât să obții un spațiu funcțional. Iluminatul trebuie să fie eficient și puternic în zona oglinzii, însă poți opta și pentru lumini difuze (corpuri de iluminat sau chiar lumânări parfumate) pentru momentele în care vrei să te relaxezi. Mobilierul trebuie să aibă suficiente spații de depozitare și să fie rezistent la condițiile din baie, în special la umiditatea ridicată. Îți recomandăm în acest sens spațiile de depozitare ascunse din motive estetice, dar și pentru păstrarea mai ușoară a ordinii. Un sistem de ventilație eficient te va ajuta să previi formarea mucegaiului în baie, iar plantele verzi de interior pot aduce un plus de prospețime și personalitate (alege plante care iubesc umiditatea și nici măcar nu va trebuie să îți faci prea multe griji cu udatul plantei).

Dacă îți dorești un confort ridicat în acest spațiu, poți opta pentru încălzire prin pardoseală – nimic nu se compară cu primul pas făcut pe o podea caldă după ce ieși din baie sau din cadă. Acest lucru va fi apreciat și de către oaspeții tăi. Iar dacă vrei să se simtă ca acasă, nu uita să le lași prosoape de baie albe, curate, halate de baie din bumbac, chiar și cosmetice de hotel, dacă vrei ca vila ta să fie văzută ca o unitate de cazare de top, care acordă o atenție deosebită oaspeților săi.
În concluzie, amenajarea unei vile poate fi un proces eficient și creativ atâta timp cât știi exact ce ai de făcut. În acest sens, te poate ajuta o planificare pe etape, cu stabilirea realistă a unui buget. Folosește ideile de amenajare a camerelor vilei care ți-au atras atenția din acest articol, însă nu uita să pui pe primul loc nevoile tale sau ale oaspeților tăi în momentul în care te decizi asupra finisajelor, mobilierului și obiectelor de decor. Iar dacă simți că acest proces devine copleșitor la un moment dat, nu ezita să ceri și ajutorul unui specialist în design interior, mai ales dacă ai anumite dubii cu privire la alegerile pe care le-ai făcut.