Articole noi

Apartamentul în regim hotelier, mai mult decât o simplă cazare – cum îți poți transforma locuința într-o afacere de succes?

Apartamentul în regim hotelier, mai mult decât o simplă cazare - cum îți poți transforma locuința într-o afacere de succes

Închirierea în regim hotelier a devenit din ce în ce mai populară în rândul călătorilor care caută alternative la experiența tradițională de hotel și a proprietarilor care doresc să ofere locuința lor ca opțiune de cazare. Cunoscute și ca aparthoteluri, aceste unități de cazare oferă spații de locuit care pot varia de la studiouri, la apartamente, cu mai multe camere și adesea includ facilități precum bucătării sau chicinete complet echipate, zone de living și servicii de curățenie regulate. Deci, fie că ești un călător frecvent în căutare de alternative la hoteluri sau un proprietar interesat să își ofere locuința ca opțiune de cazare, acest articol îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a naviga cu încredere în lumea aparthotelurilor.

1. Apartament în regim hotelier – ce înseamnă?

Un apartament în regim hotelier – sau aparthotel – este o clădire sau un complex rezidențial care oferă unități de cazare cu facilități similare celor ale unui hotel, dar care sunt concepute ca apartamente sau studiouri independente. Aceste unități de cazare pot varia în mărime și facilități, oferind de obicei o bucătărie sau cel puțin o chicinetă, precum și zone de locuit separate. 

Prin combinarea caracteristicilor unui apartament cu cele ale unui hotel, aparthotelurile oferă o opțiune de cazare flexibilă pentru călători. Oaspeții pot beneficia de avantajele unui spațiu privat cu facilități pentru gătit, dar pot, în același timp, să aibă acces la servicii hoteliere, precum curățenie zilnică, room service și altele. 

Aparthotelurile sunt adesea preferate de către cei care călătoresc pentru perioade mai lungi sau care doresc să aibă mai mult control asupra spațiului lor de locuit în timpul șederii. Acestea pot fi găsite în orașe mari, zone de vacanță și alte locuri turistice.

2. Inchirierea în regim hotelier – avantaje si dezavantaje

Prin îmbinarea ingenioasă a confortului oferit de un apartament cu facilitățile caracteristice unui hotel, apart hotelurile au devenit o alegere atrăgătoare pentru cei în căutarea unei experiențe de cazare flexibilă și personalizată. Cu toate acestea, dat fiind faptul că fiecare individ are nevoi distincte, este crucial să se ia în considerare atât avantajele, cât și dezavantajele unui aparthotel înainte de a decide să închiriezi sau să oferi spre închiriere o astfel de unitate.

Avantaje: 

 • Spațiu și intimitate – aparthotelurile oferă spații mai mari decât camerele de hotel obișnuite, adesea cu facilități precum bucătării sau chicinete, permițând oaspeților să se simtă ca acasă și să aibă mai multă intimitate. 
 • Flexibilitate culinară – bucătăriile sau chicinetele disponibile în aparthoteluri permit oaspeților să gătească propriile mese, economisind bani și oferind mai multă flexibilitate în ceea ce privește opțiunile alimentare. 
 • Destinate închirierii pe termen lung– aparthotelurile sunt ideale pentru cei care intenționează să rămână pentru perioade mai lungi, oferind confortul și facilitățile necesare pentru o ședere prelungită. 
 • Servicii hoteliere incluse: oaspeții pot beneficia de servicii hoteliere precum curățenia periodica, internet rapid, prosoape de baie de calitate, produse cosmetice premium și alte facilități similare. 
 • Ideale pentru familii – pentru grupurile mari sau familii, închirierea unui aparthotel poate fi mai rentabilă decât rezervarea mai multor camere de hotel.

Dezavantaje:

 • Servicii limitate – în comparație cu hotelurile, aparthotelurile pot oferi opțiuni limitate pentru serviciile de restaurant, curățenie sau room service. 
 • Facilități variabile: nivelul de facilități și confort poate varia între diferite aparthoteluri, deci este important să se facă cercetări atente înainte de a face o rezervare. 

Lipsa atmosferei hoteliere tradiționale: cei care caută atmosfera tradițională a hotelurilor, cu lobby-uri mari și restaurante elegante, pot simți că aparthotelurile nu oferă aceeași experiență.

2. Inchirierea regim hotelier - avantaje si dezavantaje

3. Tot ce trebuie să știi despre închirierea în regim hotelier

Aparthotelurile au câștigat din ce în ce mai multă popularitate, reprezentând o combinație ingenioasă între confortul oferit de un apartament și facilitățile tipice ale unui hotel. Cu toate acestea, pe măsură ce această formă de cazare devine din ce în ce mai comună, apar și întrebări și considerații importante.

3.1. Închirierea în regim hotelier pentru persoanele fizice – ce spune legislația?

Închirierea în regim hotelier pentru persoanele fizice se referă la închirierea unei proprietăți rezidențiale, cum ar fi un apartament sau o casă, pentru o perioadă scurtă de timp, similară cu cea a unui hotel. Acest tip de închiriere este diferit de închirierea tradițională pe termen lung și este adesea utilizat în scopuri de vacanță sau pentru șederi de scurtă durată. Iată câteva aspecte care trebuie luate în calcul:

Flexibilitate: închirierea în regim hotelier este adesea caracterizată de o mare flexibilitate în ceea ce privește rezervările. Oaspeții pot rezerva pentru perioade scurte sau lungi, și pot avea acces rapid la proprietate. 

Recepție și comunicare: proprietarii sau gestionarii pot oferi servicii de recepție pentru a primi și a asista oaspeții. Comunicarea rapidă și eficientă cu privire la rezervări și solicitări este, de asemenea, importantă. 

Mobilitate și accesibilitate: proprietățile închiriate în regim hotelier sunt adesea localizate în zone accesibile, aproape de atracții turistice și restaurante, facilitând mobilitatea oaspeților.

Legislația din România privind închirierea unui aparthotel este reglementată de Legea nr. 574/2004 privind relațiile de muncă și Codul fiscal. Mai multe modificări și completări ale acestor legi au avut loc de-a lungul timpului, iar regulile specifice pot varia în funcție de municipiul sau județul în care se află proprietatea. Unele aspecte importante ale legislației aplicabile în România pentru închirierea apartamentelor sau camerelor în regim hotelier includ: 

Impozitare: veniturile obținute din închirierea în regim hotelier sunt supuse impozitului pe venit, iar proprietarii trebuie să declare aceste venituri la autoritatea fiscală locală. Taxa poate varia în funcție de venitul obținut și de alte criterii fiscale. 

Autorizații și reglementări locale: unele autorități locale pot impune cerințe specifice pentru închirierea în regim hotelier. Acestea pot include obținerea unor autorizații specifice sau respectarea unor reguli referitoare la siguranța oaspeților și a vecinilor. 
Norme privind buna vecinătate: deși legislația nu impune în mod explicit obținerea acordului vecinilor pentru închirierea în regim hotelier, respectarea normelor privind bună vecinătate și evitarea deranjului excesiv sunt necesare într-o comunitate.

3.2. Acordul vecinilor pentru închirierea în regim hotelier – este necesar în România?

În România, nu există o cerință specifică care să oblige proprietarii să obțină acordul vecinilor pentru închirierea în regim hotelier a unei proprietăți. Cu toate acestea, proprietarii ar trebui să fie conștienți de reglementările locale privind închirierea temporară a locuințelor și să respecte toate legile și normele aplicabile în domeniu. 

De obicei, închirierea în regim hotelier este supusă impozitării, iar proprietarii trebuie să declare veniturile obținute din această activitate. Este important de subliniat că reglementările locale pot varia, iar unele autorități locale pot impune cerințe specifice pentru închirierea în regim hotelier, inclusiv privind interacțiunea cu vecinii. 

Prin urmare, proprietarii ar trebui să se informeze cu privire la normele locale și să consulte eventualele reglementări municipale sau județene referitoare la închirierea temporară a locuințelor. În ciuda lipsei unei cerințe specifice privind acordul vecinilor, respectul pentru bună vecinătate și comunicarea deschisă cu cei din jur pot contribui la menținerea unei relații armonioase în comunitate.

3.2. Acordul vecinilor pentru închirierea în regim hotelier - este necesar în România - chirie cheie

3.3. Subînchirierea apartamentului în regim hotelier – este legală?

Legea din România nu interzice în mod expres subînchirierea, dar este important ca aceasta să fie efectuată în conformitate cu regulile fiscale și cerințele locale. Proprietarii care doresc să subînchirieze apartamentul în regim hotelier ar trebui să se informeze cu privire la reglementările locale, să obțină autorizațiile necesare și să declare veniturile la autoritățile fiscale. 

În plus, unele asociații de proprietari pot avea reguli specifice, iar obținerea consimțământului lor poate fi necesară în unele cazuri. Pentru a evita problemele legale și pentru a desfășura activitatea în mod transparent și conform regulilor, proprietarii și chiriașii ar trebui să consulte legislația locală, să obțină toate aprobările necesare și să comunice deschis cu autoritățile fiscale și cu vecinii. În acest fel, subînchirierea în regim hotelier poate fi o opțiune legală și benefică, atât pentru proprietar, cât și pentru chiriași.

3.4. Care sunt actele necesare pentru închirierea unui apartament în regim hotelier în România?

Închirierea unui aparthotel în România implică respectarea unor anumite cerințe legale și administrative. Deși regulile pot varia în funcție de localitate și de reglementările specifice, iată o listă generală de acte și proceduri pe care proprietarii ar trebui să le ia în considerare pentru închiriere: 

 • Autorizație de funcționare

În unele localități, proprietarii pot fi obligați să obțină o autorizație de funcționare pentru închirierea în regim hotelier. Aceasta poate implica depunerea unui dosar la primărie și obținerea aprobării pentru desfășurarea activității. 

 • Înregistrare fiscală

Proprietarii trebuie să fie înregistrați fiscal și să declare veniturile obținute din închirierea în regim hotelier. Este necesar să obții un cod fiscal și să depuneți declarațiile fiscale corespunzătoare. 

 • Documente contractuale

Un contract de închiriere în regim hotelier este esențial pentru a stabili termenii și condițiile închirierii. Acesta ar trebui să cuprindă detalii precum durata șederii, tarifele, responsabilitățile părților și altele. 

 • Acordul asociației de proprietari (dacă este cazul)

Dacă apartamentul se află într-un bloc cu asociație de proprietari, este posibil să fie necesar acordul acesteia pentru desfășurarea activității de închiriere în regim hotelier.

 • Asigurare de răspundere civilă

Proprietarii ar putea fi sfătuiți să aibă o asigurare de răspundere civilă pentru a acoperi eventualele daune sau probleme care pot apărea pe perioada șederii oaspeților.

3.5. Care sunt actele necesare pentru închirierea unui apartament în regim hotelier în România

4. Cameră de hotel sau apartament în regim hotelier – care este diferența?

Atât camerele de hotel, cât și aparthotelurile pot avea anumite servicii și facilități incluse. 

Aparthotelurile, de pildă, oferă spații mai mari și mai multă autonomie, inclusiv bucătării sau chicinete, fiind ideale pentru grupuri mari sau pentru cei care doresc să gătească propriile mese. Sunt, în general, potrivite pentru oaspeții care doresc să rămână pentru perioade mai lungi, oferind flexibilitate și comoditate pentru cei care caută un spațiu rezidențial temporar. Un alt avantaj este că aparthotelurile oferă o ambianță mai rezidențială, ceea ce poate fi atrăgător pentru cei care doresc să se simtă mai „acasă” în timpul călătoriilor.

4. Cameră de hotel sau apartament în regim hotelier - care este diferența

Hotelurile, în schimb, oferă adesea un nivel mai înalt de personalizare și lux în ceea ce privește serviciile și facilitățile oferite, ceea ce le face o opțiune preferată pentru cei care caută o experiență de cazare premium. Iată câteva motive pentru care hotelurile pot fi considerate superioare în privința serviciilor:

Calitate premium
Hotelurile sunt specializate în oferirea unor servicii de calitate superioară, iar personalul este adesea instruit să răspundă la nevoile specifice ale fiecărui oaspete. Astfel, clienții pot beneficia de un nivel mai mare de personalizare, inclusiv room service adaptat restricțiilor alimentare, recepție disponibilă 24/7 și chiar alegerea tipului de lenjerie de pat. De pildă, clienții pretențioși, care preferă condiții de lux, sunt dispuși să plătească extra pentru a avea parte de facilități speciale, precum produse cosmetice de calitate sau lenjerie de percale hotelieră. În plus, clientul poate avea diverse alergii, astfel că poate prefera halate de baie speciale și lenjerie de damasc hotelieră, cunoscută pentru proprietățile sale hipoalergenice. De asemenea, există persoane care pot avea diverse preferințe, precum lenjeriile de bumbac satinat destinate hotelurilor – deoarece protejează tenul împotriva acneei și ajută la reglarea temperaturii corpului în timpul somnului. Astfel de facilități de lux sunt oferite foarte rar în cazul aparthotelurilor.

4. Cameră de hotel sau apartament în regim hotelier - care este diferența (2)

Facilități și servicii adiționale

Hotelurile de calitate superioară oferă o gamă variată de facilități, cum ar fi restaurante fine, spa-uri, piscine și săli de fitness bine echipate. Aceste facilități adiționale completează experiența de cazare și contribuie la confortul general al oaspeților.

Standarde ridicate de curățenie

Hotelurile sunt recunoscute pentru standardele lor înalte de curățenie și întreținere, oferind oaspeților un mediu de cazare impecabil și confortabil. Curățenia zilnică este un aspect esențial al experienței hoteliere și contribuie la menținerea unui standard înalt de igienă și prospețime. Personalul specializat în curățenie se ocupă de aspectele minuțioase ale întreținerii camerei, inclusiv schimbarea lenjeriei de pat, aspirarea și curățarea băii, pentru a asigura un mediu proaspăt și curat în fiecare zi.

Experiență de cazare completă

Serviciile de concierge reprezintă un element esențial, oferind asistență în rezervarea de bilete, organizarea transportului și furnizarea de informații despre atracțiile locale. Recepția deschisă 24/7 asigură accesibilitatea continuă, permițând oaspeților să primească asistență și să rezolve orice problemă în orice moment al zilei sau nopții, contribuind astfel la o experiență de cazare fără griji.

Însă, chiar dacă hotelurile tradiționale sunt cunoscute pentru serviciilor premium, asta nu înseamnă ca aparthotelurile nu pot să ofere experiențe la fel de luxoase și personalizate. Conceptul de aparthotel a câștigat popularitate datorită cererii tot mai mari din partea clienților care doresc o alternativă mai intimă și personalizată, în comparație cu mediul mai formal al hotelurilor tradiționale. Drept urmare, cei care doresc să-și transforme proprietatea într-o afacere de succes în acest domeniu, pot adopta cu succes modelul hotelier, oferind servicii de calitate superioară și un mediu inspirat din confortul și luxul unei rezidențe de top.

5. Clasificarea apartamentelor în regim hotelier – de la studio la penthouse

Clasificarea apartamentelor în regim hotelier poate varia în funcție de diferiți factori, inclusiv facilități, dimensiune, standard de confort și stil. În general, cele mai întâlnite tipuri de apartamente în regim hotelier includ: 

 • Studiourile sunt apartamente mai mici, care constau adesea într-o singură cameră deschisă, fără delimitări clare între zona de dormit, bucătărie și zona de living. Sunt ideale pentru șederi scurte și pentru cei care călătoresc singuri sau în cuplu.
5. Clasificarea apartamentelor în regim hotelier - de la studio la penthouse
 • Apartamente cu un dormitor includ cel puțin o cameră separată de zona de living, oferind mai mult spațiu și intimitate. Sunt potrivite pentru cupluri sau mici grupuri de călători. 
 • Apartamente cu două dormitoare sau mai multe – pentru grupuri mai mari sau pentru familiile care călătoresc împreună, apartamentele cu două sau mai multe dormitoare oferă spațiu suplimentar și pot avea cel puțin două băi pentru confortul oaspeților. 
 • Penthouse-urile sau apartamentele de lux sunt adesea situate la etajele superioare ale clădirii și oferă facilități premium, cum ar fi terase private, vedere panoramică și dotări de lux în interior, de la mobilier, până la tehnologie și confortul oferit. 
5. Clasificarea apartamentelor în regim hotelier - de la studio la penthouse - penthouse blocuri
 • Aparthoteluri de lungă ședere – unele apartamente în regim hotelier sunt specializate pentru șederi mai lungi, oferind facilități precum bucătării complet echipate, servicii de curățenie regulate și alte comodități care să facă cazarea mai confortabilă pentru perioade extinse. 
 • Apartamente corporate sau pentru afaceri – special concepute pentru călători de afaceri, aceste apartamente pot include spații de lucru dedicate, conexiune rapidă la internet și alte facilități concepute pentru a satisface nevoile profesionale ale oaspeților.
5. Clasificarea apartamentelor în regim hotelier - de la studio la penthouse (2) - afaceri apt

În concluzie, aparthotelurile reprezintă o alternativă inovatoare și tot mai căutată în lumea hotelieră. Călătorii pot beneficia de confortul și intimitatea unui apartament, în timp ce păstrează accesul la facilitățile și serviciile tipice ale hotelurilor. Pentru proprietarii interesați să își transforme locuințele în opțiuni de cazare, acest model oferă o oportunitate captivantă de a satisface cerințele variate ale oaspeților, consolidând în același timp relații durabile în industria ospitalității. Așadar, aparthotelurile rămân un segment dinamic și atrăgător, oferind o experiență de cazare care se adaptează nevoilor moderne ale călătorilor.

Surse foto: Freepik.com, Unsplash.com. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *