Articole noi

Clasificarea hotelurilor – ce condiții, facilități și servicii trebuie să oferi pentru a primi stele?

Clasificarea hotelurilor se face după mai multe criterii, cum ar fi dimensiunea, facilitățile și serviciile oferite, afilierea, locația, numărul de camere puse la dispoziția clienților ș.a. Această clasificare oferă oaspeților o idee generală, de ansamblu, despre hotelul în care urmează să își petreacă o noapte sau mai multe, în funcție de necesități sau timp liber. Mai mult decât atât, o bună clasificare a unui hotel este un element care inspiră încredere atât clienților, cât și eventualilor parteneri.

Clasificarea hotelurilor se face pe o scară de la 1 la 5, 5 fiind cel mai înalt calificativ pe care îl poate obține un hotel. Cu toate acestea, astăzi putem întâlni chiar și hoteluri de 7 stele. În acest articol, îți vom explica după ce criterii se clasifică hotelurile, ce condiții ar trebui să îndeplinești pentru a obține un standard cât mai înalt sau cum poți îmbunătăți anumite aspecte pentru a crește în „grad”.

1. Clasificarea hotelurilor – cum se acordă stelele unui hotel și câte stele merită condițiile pe care le oferi?

Așa cum îți povesteam și în introducerea acestui articol, un hotel poate fi cotat de la o stea și până la cinci stele. Există un cumul de factori după care se face diferențierea, așa că în continuare vom descrie în detaliu fiecare standard pentru a vedea atât unde te-ai putea încadra, cât și ce schimbări ar trebui să faci în cazul în care vrei să avansezi.

Hotelul de o stea

Vom începe cu hotelurile de o stea. Acestea nu oferă foarte multe servicii sau dotări, însă cu toate acestea, ele sunt obligate să respecte un anumit standard când vine vorba despre securitate și igienă. În cazul în care te vei caza la un hotel de o stea, trebuie să știi ce te așteaptă: pat, lenjerie curată (aceasta trebuie să fie neapărat albă pentru ca hotelul să obțină stele), o baie care funcționează în parametri optimi și, în general, un bufet cu autoservire în loc de restaurant. Există și situații în care baia este la comun pentru toate camerele de pe etaj.

De asemenea, un hotel de o stea trebuie să fie prevăzut și cu o recepție și să aibă cel puțin cinci camere pe care să le ofere spre închiriere oaspeților, iar personalul ar trebui să fie împărțit astfel încât să poată fi disponibil oricând clienților. În cazul în care hotelul poate oferi doar micul dejun, nu și cina, atunci acesta este necesar să fie amplasat în vecinătatea unor restaurante. În plus, este nevoie și de o licență pentru deținerea și comercializarea de băuturi alcoolice și să aibă o zonă special amenajată pentru a le servi clienților.

Hotelul de două stele

Urmează să vorbim despre hotelurile de două stele. În acest caz, dotările sunt, în mare, aceleași, însă nivelul de calitate este puțin mai ridicat. Când vine vorba despre ce condiții oferă un hotel de 2 stele, îți putem spune că are în plus, în comparație cu unul de o stea, un design mai atent studiat și lenjerii de pat mai calitative. La fel ca în cazul hotelurilor de o stea, cele de două stele trebuie să aibă cel puțin cinci dormitoare, baie privată, personal accesibil, zonă de servit masa (sau restaurante în apropiere pentru mesele de la prânz și cină) și o zonă amenajată pentru servirea băuturilor alcoolice (și o licență, bineînțeles). În plus, furnizarea serviciilor, curățenia, calitatea facilităților, ospitalitatea și întreținerea – toate acestea trebuie să fie, la rândul lor, cotate la două stele.

Hotelul de 3 stele

Ajungem la criterii de clasificare pentru un hotel de 3 stele. Aici deja avem un alt nivel de servicii și facilități oferite clienților. Când vorbim despre condiții ale unui hotel de 3 stele, ne gândim și la zona în care acesta este amplasat. Cu alte cuvinte, în împrejurimi ar trebui să existe magazine, centre de afaceri, aeroport, gară, totul pentru ca șederea oaspeților să fie cât mai confortabilă și convenabilă cu putință.

Ca dotări pentru un hotel de 3 stele, le avem pe toate cele deja menționate pentru hotelurile de una și două stele, însă în acest caz există o mică diferențiere: hotelul trebuie să aibă un restaurant, iar acesta trebuie să fie la dispoziția oaspeților pentru minimum șase zile pe săptămână și să ofere gustări și mic dejun în mod obligatoriu. Și aici mesele de prânz și cină sunt opționale, însă cu aceeași condiție ca mai sus: în vecinătate trebuie să fie restaurante unde clienții să poată merge pentru a servi masa. În cazul băuturilor alcoolice se aplică aceleași condiții.

În plus față de hotelurile cu una și două stele, una dintre condiții pentru clasificare a unui hotel de 3 stele este room service-ul. Prin această facilitate clienții pot primi gustări și băuturi pe parcursul zilei și seara. De asemenea, toate zonele din hotel trebuie să aibă acoperire Wi-Fi, iar fiecare cameră trebuie să fie echipată cu un telefon. Nu în ultimul rând, și aici curățenia, ospitalitatea, calitatea facilităților, serviciile furnizate și întreținerea trebuie să fie dotări obligatorii pentru un hotel de 3 stele.

Hotelul de 4 stele

Dacă vrei să știi ce condiții să oferi pentru clasificarea unui hotel de 4 stele, atunci va fi nevoie să oferi servicii de lux clienților care îți trec pragul. Designul și ambianța trebuie să fie, de asemenea, la cele mai înalte nivele de calitate. De regulă, când vrei să oferi condiții de hotel de 4 stele, trebuie să știi că acesta este necesar să fie situat în proximitatea centrului orașului sau într-o altă zonă foarte bine cotată.

În acest caz, deja putem vorbi despre un restaurant foarte bine pus la punct, cu bucătar și o echipă foarte bine pregătită, care pot oferi clienților atât gustări, cât și toate cele trei mese ale zilei. De asemenea, în lista de dotări obligatorii pentru un hotel de 4 stele ar trebui să se regăsească și o piscină interioară sau o sală de sport. Pe lângă facilitățile și serviciile oferite de hotelurile de una, două și trei stele, un hotel de patru stele ar trebui să poate oferi și servicii precum asistență pentru bagaje, mic dejun la cerere, masa de prânz și altele. De la acest nivel, încep să apară și micile „cadouri” din cameră: produse hoteliere pentru baie (prosoape, halate etc.), dar și produse hoteliere pentru cameră de înaltă calitate (lenjerii de pat albe, saltele rezistente și confortabile ș.a.) și cosmetice de hotel (săpun, șampon, gel de duș, creme etc.).

Hotelul de 5 stele

Și pentru că am aflat cum se acordă stelele unui hotel, acum putem face foarte bine diferența între cele despre care am discutat până acum și un hotel de 5 stele. După câte stele are un hotel, îți poți da seama de ce și câte facilități te vei bucura pe tot parcursul sejurului tău. Un hotel de 5 stele are dotări premium și totul se învârte în jurul luxului. Prin urmare, totul, de la exteriorul hotelului până la tacâmuri, ar trebui să fie de o calitate excelentă, unde să poți observa o atenție deosebită acordată și celor mai mici detalii. Aici găsești prosoape și halate de baie, lenjerii de pat, perne, saltele și protecții și pilote de cea mai bună calitate.

Personalul care lucrează la un hotel de 5 stele trebuie să aibă cea mai bună pregătire în domeniu și un nivel ridicat de cunoștințe (despre bucătărie, vinuri, băuturi fine etc.) pe care să îl poată împărtăși clienților. Meniul restaurantului trebuie să se laude cu o gamă largă de preparate de o calitate deosebită, prezentate în meniuri imaculate. De asemenea, personalul trebuie să fie foarte bine repartizat: valeți, personalul pentru camere, restaurant, parcare, bar, room service, recepție etc.

În lista de condiții pentru un hotel de 5 stele ar trebui să se regăsească și alte facilități suplimentare, cum ar fi spații pentru petrecerea timpului liber, un centru de afaceri, o zonă spa și multe altele. Toate facilitățile sunt incluse în preț. Hotelul trebuie să aibă cel puțin un restaurant, deschis atât pentru clienții care au rezervat camere, cât și pentru cei care sunt doar în trecere, pentru toate cele șapte zile ale săptămânii. De asemenea, hotelul trebuie să aibă cel puțin un apartament de lux permanent disponibil (care cuprinde trei camere separate – dormitor, lounge și baie).

Hotelul de 7 stele

Dacă ar fi să ne ghidăm după clasificarea hotelurilor pe stele, în sistemul cunoscut în întreaga lume, nu am avea cum să le încadrăm pe cele de 7 stele. Și asta pentru că nu există o clasificare oficială pentru aceste hoteluri, ci mai degrabă este o strategie de marketing. Cu toate acestea, în lume există hoteluri de 7 stele care oferă cele mai înalte nivele de lux la care te poți gândi. Denumirea a apărut pentru a arăta publicului că aceste hoteluri oferă mult mai multe servicii, condiții și facilități de lux în comparație cu hotelurile de 5 stele. Nu există o serie „acceptată” de criterii de clasificare pentru un asemenea hotel, însă diferențele se pot observa cu ochiul liber dacă ai ocazia să vizitezi unul. Dotările unui hotel de 7 stele sunt cu mult peste ce poate oferi un hotel de 5 stele, inclusiv când vorbim despre dotările camerei de hotel.

2. Clasificarea camerelor de hotel după tip

Hotelurile și camerele sale se mai pot clasifica și după alte criterii. Spre exemplu, avem hotelurile de tip Boutique, care oferă experiențe unice clienților lor, pe care nu le vor mai găsi la niciun alt hotel. De regulă, acest tip de hotel își creează designul și oferă experiențe oaspeților bazându-se pe cultura națională. Apoi, mai există hotelurile de tip resort. Acestea se găsesc, în majoritatea cazurilor, pe insule și avantajul este că nu trebuie să te deplasezi în alte locuri pentru a te bucura de facilitățile de care ai nevoie – totul se găsește în acel resort. Sunt construcții izolate, perfecte pentru a te deconecta de la aglomerarea urbană în care trăiești în fiecare zi.

Aparthotelurile se descriu de la sine, după denumire. Nu există hoteluri doar cu apartamente, ci acestea din urmă sunt integrate în cadrul unui hotel. Este evident faptul că sunt mult mai spațioase decât o simplă cameră și oferă tot confortul unui apartament, pentru a te simți ca acasă (bucătărie, baie, living, dormitor, mașină de spălat și multe altele). Sunt recomandate pentru familii sau pentru cei care au o durată de ședere mai lungă. Mai sunt și hotelurile care oferă facilități business, precum săli de conferințe și spații dedicate pentru evenimente și afaceri. Acestea, desigur, sunt echipate corespunzător (ecrane de proiecție, videoproiectoare, microfoane, boxe, sisteme de lumini etc.).

Atunci când pornești o afacere în domeniul HoReCa, trebuie să îți stabilești foarte bine și clar obiectivele de la bun început, astfel încât să ai o direcție stabilită. Spre exemplu, dacă ai un hotel și vrei ca acesta să ajungă până la rangul de 4 stele, atunci trebuie să îți asumi cu mare responsabilitate toate condițiile pe care ar trebui să le îndeplinești pentru a ajunge la acel standard. De asemenea, dacă te situezi la 3 stele în acest moment, spre exemplu, în timp poți face toate schimbările și modificările necesare pentru a ajunge cât mai sus. Pe de altă parte, dacă ești client al hotelurilor și îți place să călătorești, acum credem că știi după ce categorie să te uiți atunci când începi căutările pentru rezervări. Dacă știi ce fel de experiență hotelieră îți dorești, vei ști și către câte stele să te îndrepți.

Domeniul HoReCa și, în special, hotelurile (care reprezintă cam tot ce înseamnă acest domeniu pentru că le poate încadra pe toate) este destul de solicitant și este posibil ca din când în când să mai uiți să te pui la punct cu anumite lucruri mărunte. Din acest motiv, horecatex.ro îți vine în ajutor cu produse de cea mai bună calitate pentru ca tu să îți poți echipa hotelul și camerele cu toate cele necesare pentru oaspeții tăi: lenjerii de pat, prosoape, halate, cosmetice, perne, pilote și multe altele.

Sursă foto: freepik.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *