Articole noi

Curățarea pernelor – sfaturi pentru menținerea unui mediu sănătos pentru un somn odihnitor

Curățarea pernelor – sfaturi pentru menținerea unui mediu sănătos pentru un somn odihnitor

Fie că discutăm despre propriul dormitor sau o cameră de hotel, patul este o piesă centrală de mobilier care asigură confortul. Un somn odihnitor poate fi obținut printr-o mare atenție la detalii în ceea ce privește patul, de la alegerea saltelei până la pernelor și a așternutului. Toate acestea trebuie să fie moi, confortabile și, foarte important, curate. Pernele, prin contactul cu corpul tău, cu părul și tenul se pot umple de praf, impurități, transpirație și uleiuri din diversele produse de îngrijire. Mai mult decât atât, în timp, pernele pot aduna acarieni și bacterii periculoase pentru sănătate. Așadar, acestea trebuie curățate și spălate la o anumită perioadă de timp. Află în acest articol sfaturi pentru curățarea pernelor în funcție de materialul și umplutura din care acestea sunt confecționate.

1. Spălarea pernelor din puf sau fulgi – sfaturi utile pentru curățarea și spălarea corespunzătoare a pernelor

Curățarea și spălarea pernelor este esențială pentru sănătatea fiecăruia, deoarece pernele sunt elementele principale cu care iei contact în timpul somnului. În timp, pe acestea se pot aduna impurități, bacterii și acarieni. În plus, dacă pernele sunt întreținute, acestea vor avea o durată de viață mult mai mare. Pernele din fibre naturale, prietenoase cu mediul, cum sunt cele din puf și pană de gâscă oferă un confort sporit în timpul somnului. Acestea pot fi păstrate timp îndelungat dacă sunt spălate o dată sau de două ori pe an. În timp, umplutura se poate aplatiza, iar prin acțiunea de spălare, pernei i se redă confortul. Fețele de pernă se pot spăla mult mai des, pentru a menține un mediu de dormit curat și sănătos.

În cazul pernelor din fibre naturale, spălarea acestora o dată sau de două ori pe an se face în mașina de spălat. Un prim aspect important pe care trebuie să-l verifici înainte de a pune pernele la spălat este ca acestea să nu prezinte găuri prin care umplutura ar putea ieși. Nu este nimic mai neplăcut decât să aduni fulgii. Pentru că materialul pe care îl conțin aceste perne este delicat, trebuie să utilizezi un detergent special care să nu conțină enzime. În caz contrar, puful sau penele se pot degrada iremediabil. Spală pernele fără alte haine și asigură-te că sunt toate din același material. Nu utiliza balsam pentru a păstra penele la fel de pufoase ca la început.

1. Curățarea pernelor – perne, spălare perne, perne de gâscă

După ciclul de spălare, acestea trebuie uscate. Acest lucru se poate realiza atât în mașina de uscat rufe, cât și în aer liber. În cazul în care optezi pentru uscător, este important să nu alegi o temperatură foarte mare. Un truc care ajută la distribuirea umpluturii uniform în pernă este să adaugi în cuvă câteva mingi de spălat/ de tenis. Uscarea în aer liber se poate face în zilele călduroase. Este important ca pernele să se usuce destul de repede pentru a nu reține umezeala și a forma mucegai, așadar sezonul cald este ideal. Vara poți usca pernele într-un loc ferit de razele directe ale soarelui care pot degrada umplutura naturală din puf sau pene.

Pernele din umpluturi sintetice sunt mai puțin pretențioase când vine vorba de curățare și spălare. Acestea pot fi spălate în mașina de spălat cu detergent obișnuit și balsam de rufe. Timpul lor de uscare este mai mic decât în cazul pernelor din fibră naturală. Pernele din spumă cu memorie trebuie spălate de mână pentru a nu deteriora spuma. Procesul de spălare implică înmuierea pernelor în apă cu detergent și clătirea acestora prin presări repetate.

2. Spălatul pernelor la temperatura optimă în funcție de material și umplutură

2. Curățarea pernelor – temperatură spălare, perne, spălare perne

În funcție de producător, pernele au o etichetă cu recomandări privind manipularea și exploatarea lor. Însă, în general, pernele se pot spăla la mașina de spălat, o oarecare excepție fiind cele cu umplutură naturală, dar nu este neapărat o regulă. Acelea, de obicei, necesită mai multă atenție și un timp mai mare de spălare și uscare. O pernă de calitate este gândită să fie spălată cu ușurință, fără bătăi de cap. În funcție de dimensiunea mașinii de spălat și dimensiunea pernelor, este recomandat să pui doar o pernă la spălat sau maximum două mai mici. Asta pentru că, în general, mașinile de spălat de acasă au un volum relativ mic de încărcare, undeva la 6-7kg. 

În funcție de materialul din care este realizată perna sau fața de pernă pe care vrei să o speli, trebuie să alegi programul și temperatura optimă în setările mașinii de spălat. Pernele sunt de 3 tipuri: perne din fibre sintetice, perne din fibre naturale (bumbac, puf, pene, lână etc.) și perne din spumă cu memorie. În ceea ce privește materialul husei pentru pernă, acesta este de mai multe tipuri, mai ales că unele pot avea și un rol decorativ. Husele din bumbac sunt cele mai recomandate pentru că nu rețin umiditate la fel ca altele și permit pielii să respire. Există huse sintetice, din catifea, din lână și multe alte materiale, așadar întotdeauna va fi necesar să verifici eticheta pentru a afla care este temperatura ideală de spălare.

Pernele cu fulgi

După cum spuneam, pernele cu fulgi se pot spăla la mașina de spălat haine. Aceste tipuri de perne sunt mai delicate și este important să te asiguri că nu vei distruge puful sau penele din interior. Printr-o spălare corectă, umplutura se va revigora, se va înfoia și astfel îți va asigura confort maxim. Utilizează un program de spălare cu rotații nu foarte puternice. Detergentul, așa cum am menționat și în rândurile precedente, este recomandat să fie unul blând, fără calități degresante pentru a nu deteriora penele. În cazul pernelor din fibre naturale, temperatura la care se spală poate fi fie rece, fie fierbinte, dar nu caldă. Pentru a spăla cât mai bine pernele, este recomandată o temperatură de 60 de grade. Această temperatură permite detergentului să intre cât mai bine în țesătură. Totodată, orice formă de viață rezistă cu greu la 60 de grade. În final, este necesară o uscare repetată și în profunzime până când perna ajunge la forma și greutatea inițială, la o temperatură moderată. Pernele cu fulgi sau altă fibră naturală pot fi, de asemenea, spălate de mână sau la curățătorie.

Pernele cu umplutură sintetică

Pernele cu umplutură sintetică se pot spăla între 40 și 60 de grade, în funcție de umplutură, sau chiar și cu apă rece. În cazul acesta, detergentul nu are importanță, poți alege orice detergent consideri că este bun pentru nevoile tale. Clătirea este foarte importantă în cazul pernelor de acest tip fiindcă pot rămâne urme de detergent. Din acest motiv, este recomandat ca aceasta să se realizeze de două ori. Uscarea este mai simplă și mult mai rapidă, iar dacă există posibilitatea, eset bine să se faca afară, în mediul natural. 

Pernele din spumă

În cazul acestor perne, este recomandată spălarea manuală. Motivul pentru care e bine să speli genul acesta de perne de mână și nu în mașină este faptul că spuma se poate deteriora mult mai ușor și își va pierde astfel din calități, ori chiar se poate rupe. Detergentul, și de această dată, nu este atât de important, fiind bun oricare consideri de cuviință, doar că trebuie să ai grijă să pătrundă în profunzime. Temperatura care trebuie utilizată pentru spălarea pernelor din spumă cu memorie este cea de aproximativ 20-30 de grade, adică apă călduță. Pernele se clătesc până când apa rezultată în urma stoarcerii este clară și fără urme de detergent (spumă). Dacă spălarea se face manual, se înțelege că și uscarea se va face lent, afară ori pe uscător pentru a evita deteriorarea în urma unei uscări de tip mecanic.

3. Curățarea pernelor din fulgi sau puf și la cât timp este bine să le înlocuiești cu altele noi?

3. Curățarea pernelor – curățare pene, perne, spălare perne

În general, oamenii schimbă pernele și plăpumile de două ori pe an, între sezonul cald și cel rece. Așadar, primăvara toată lumea alege perne și pilote ceva mai răcoroase, iar când toamna își face simțită prezența, toți apelează la pilote de iarnă confortabile și călduroase. 

Pe lângă acest aspect al schimbării de temperatură, este important să dormi întotdeauna pe perne și așternuturi curate. În somn, oamenii elimină secreții sub formă de transpirație care pot pătrunde în compoziția pernelor și pot crea un mediu umed propice pentru apariția sporilor de mucegai, de exemplu. Din acest motiv, în momentul în care înlocuiești pernele între sezoane, este bine să le și speli pentru a le avea curate și gata de utilizare în următorul sezon. De asemenea, dacă nu schimbi între sezoane pernele și pilotele, este cu atât mai mult necesară igienizarea lor. Pe lângă mucegai, o pernă neigienizată corespunzător poate atrage diverse insecte precum: gândaci de bucătărie, ploșnițe, molii etc. 

Pernele sunt cele care suportă o presiune destul de mare din partea capului și se deformează. În timp, acestea se degradează și nu mai reușesc să-ți ofere confortul de care ai nevoie, așadar trebuie înlocuite. Pernele din fibre naturale, cum cele din puf sau pene, sunt de înaltă calitate și de aceea au o rezistență mai îndelungată, mai ales dacă sunt întreținute corect, spălate și curățate la timp. 

De regulă, după aproximativ 1-2 ani, toate tipurile de perne ar trebui schimbate. Sunt câteva semne prin care îți poți da seama dacă acestea necesită înlocuire, iar unul dintre acestea este îngălbenirea lor. Apoi, forma acestora – umplutura din pene sau puf de gâscă se poate aplatiza, ceea ce duce la o lipsă de confort și necesitatea de schimbare. Dacă observi o modificare de culoare la perna ta, chiar și după ce a fost spălată, este bine să o înlocuiești.

Penele din vechea pernă pot fi curățate și refolosite. Există firme specializate care taie perna veche și introduc penele într-un aparat care le curăță, aspiră și dezinfectează la lumină UV pentru a elimina toate bacteriile. Ulterior, acestea sunt folosite pentru o nouă pernă, care se poate realiza după preferințe, mai moale sau mai fermă, precum și pe o nouă dimensiune personalizată. Serviciul de curățare a penelor din pernă oferă posibilitatea reciclării, lucru extrem de benefic pentru mediul înconjurător. Tot mai multe hoteluri optează pentru folosirea pernelor din fibre naturale care nu doar că oferă confort sporit, ci și reduc folosirea plasticului.

Așadar, în general, pernele își pierd din proprietăți după doi ani din cauza presiunii mari exercitate asupra lor, dar și din cauza altor factori. Este o situație similară cu necesitatea de a schimba salteaua periodic, din aceleași considerente. Chiar dacă pare absurd, pentru a avea parte de un somn de calitate pe termen lung, este necesar să ții cont de aceste lucruri. 

În concluzie, curățarea pernelor cu fulgi și cu puf trebuie să se realizeze periodic pentru ca acestea să-și păstreze forma și să asigure confortul timp îndelungat. Indiferent dacă este vorba despre o pernă din spumă cu memorie, din fibre sintetice sau naturale, aceasta trebuie spălată de cel puțin două ori pe an pentru a nu dezvolta bacterii și acarieni. Urmează sfaturile de mai sus și bucură-te de perne curate și un somn odihnitor!

Sursă foto: unsplash.com, pexels.com