Articole noi

Tipuri de bumbac pentru lenjerii – câte categorii sunt, care este cel mai bun bumbac pentru lenjerii și cum poți asigura un confort optim?

Clasificarea hotelurilor se face după mai multe criterii, cum ar fi dimensiunea, facilitățile și serviciile oferite, afilierea, locația, numărul de camere puse la dispoziția clienților ș.a. Această clasificare oferă oaspeților o idee generală, de ansamblu, despre hotelul în care urmează să își petreacă o noapte sau mai multe, în funcție de necesități sau timp liber. Mai mult decât atât, o bună clasificare a unui hotel este un element care inspiră încredere atât clienților, cât și eventualilor parteneri.

Clasificarea hotelurilor se face pe o scară de la 1 la 5, 5 fiind cel mai înalt calificativ pe care îl poate obține un hotel. Cu toate acestea, astăzi putem întâlni chiar și hoteluri de 7 stele. În acest articol, îți vom explica după ce criterii se clasifică hotelurile, ce condiții ar trebui să îndeplinești pentru a obține un standard cât mai înalt sau cum poți îmbunătăți anumite aspecte pentru a crește în „grad”.

1. Câte tipuri de bumbac pentru lenjerii există?

Înainte de toate, trebuie să cunoști faptul că bumbacul reprezintă o fibră naturală. Odată ce este cultivată pe câmp, planta va trece printr-un proces de transformare (egrenare), va fi supusă unui tratament și va fi fabricată, de cele mai multe ori, sub formă de materiale textile. Bumbacul este utilizat preponderent în industria textilă. Deși necesită o atenție sporită, în momentul în care este cultivat, bumbacul este rezistent în fața secetei și, pe lângă acest lucru, își schimbă culoarea, de la alb spre o nuanță mai roșiatică. În plus, bumbacul crește în zone călduroase și este una dintre cele mai exportate plante la nivel de mapamond. După ce are loc procesul de cultivare, recoltare și transformare, acesta va fi prezent pe piață fie sub forma unor articole vestimentare, fie sub forma unor materiale textile utilizate pentru diferite necesități. În această categorie intră și lenjeriile de pat sau husele pentru pilotă și perne. Evident, există mai multe tipologii de materiale care pot fi accesate pe piață.

De exemplu, există mai multe tipuri de bumbac pentru lenjerii. Este important să se țină cont de calitatea lor și de modul în care sunt materialele fabricate, pentru a avea parte de cel mai înalt standard. În acest sens, există mai multe categorii speciale de bumbac care sunt utilizate pentru fabricarea lenjeriilor de pat și a huselor de pilotă și pernă. În cele ce urmează vei descoperi ce are special fiecare tip de lenjerie de pat.

2.1. Lenjerii de pat din bumbac 100% natural

În primul rând, pe listă se află lenjeriile fabricate din bumbac sută la sută natural. De-a lungul timpului, puritatea bumbacului s-a considerat a fi un mit, în realitate, însă, există produse fabricate din materiale naturale în esență, care oferă nu doar confort, ci și calitate. Materialele textile fabricate din bumbac nu sunt foarte greu de întreținut. Pe lângă faptul că nu necesită un proces de uscare îndelung, materialele textile din bumbac pot fi spălate la 40 de grade Celsius. Este de preferat, însă, atunci când lenjeriile din bumbac se vor curăța, să fie introduse în mașina de spălat singure, iar pentru a reduce procesul de uscare, este de preferat să fie întinse cât mai drept pe sârmă.

2.2. Lenjerii de pat din bumbac damasc

Printre aceste tipuri de lenjerii de pat din bumbac se află și cel damasc. Acesta se mai regăsește pe piață și sub denumirea de bumbac egiptean, fiind de origine arabă. Despre această tipologie de bumbac trebuie să cunoști faptul că este una fină și ușor de întreținut. Este utilizat, de cele mai multe ori, în industria HoReCa, la pensiuni și hoteluri. Nu doar că oferă un confort sporit, ci și calitatea materialului din care este fabricat joacă un rol important. Bumbacul damasc are un grad de absorbție mare și este perfect pentru lenjeriile de pat și husele de pilotă și perne. Poate fi considerat un material mai „greu”, pentru că țesăturile sunt mai dense. Deși nu necesită pași complicați de spălare și uscare, este important să se respecte modul de curățare. Este de preferat ca bumbacul damasc să fie curățat cât mai natural. La atingere, materialele din astfel de bumbac sunt moi și fine, oferind, astfel, clientului care le utilizează un somn odihnitor. Sunt perfecte pentru camerele de oaspeți.

2.3. Lenjerii de pat din bumbac satinat

Printre alte tipologii de lenjerii din bumbac se află și cel satinat. Precum și în cazurile anterioare, acesta este și el foarte popular și des achiziționat de hotelieri. Aceste lenjerii de pat din bumbac satinat lucesc și sunt mătăsoase la atingere. Practic, este o combinație între două tipologii de materiale: bumbac și satin. Este un material diferit față de cel 100% natural, însă oferă un grad ridicat de confort și elasticitate. De cele mai multe ori, într-un material textil din bumbac satinat se regăsesc următoarele proporții: 70% bumbac și 30% satin. Se întreține ușor și nu impune condiții speciale de uscare.

2.4. Lenjerii de pat din bumbac ranforce

Există pe piață și varianta lenjeriilor de pat fabricate din bumbac ranforce (ranforsat). Acest tip de bumbac este, de fapt, unul absolut natural, însă asupra căruia au fost aplicate anumite tratamente, pentru a-l face și mai rezistent. Și această tipologie de bumbac este utilizată pentru fabricarea lenjeriilor, oferind, precum și în cazul celui damasc, o calitate superioară și un grad ridicat de confort. Lenjeria din bumbac ranforce poate fi utilizată mai ales pentru nopțile reci, pentru că principala proprietate pe care o are este legată de menținerea unei temperaturi optime.

2.5. Lenjerii de pat din bumbac poplin

Nici bumbacul poplin nu trebuie ignorat, pentru că și aceasta este o țesătură calitativă și deasă. De cele mai multe ori, este utilizat pentru articole vestimentare, precum bluze sau cămăși. Practic, are în compoziție și bumbac mercerizat, dar și alte materiale sintetice. Poate fi utilizat și pentru fabricarea lenjeriilor de pat.

2.6. Lenjerii de pat din bumbac creponat

Diferența între o lenjerie de pat din bumbac natural 100% și cel creponat este legată de aspect. Bumbacul creponat are aspect de „valuri” sau mici modele drepte care ies în relief. Se mai regăsește pe piață și sub denumirea de bumbac gofrat.

De asemenea, este important ca entitățile care activează în industria HoReCa să ia în considerare și modul în care sunt depozitate lenjeriile din bumbac. În primul rând, lenjeriile trebuie să fie curate, dezinfectate și călcate cu atenție. Este important ca fiecare client să aibă parte de calitate și confort în momentul în care le utilizează, motiv pentru care trebuie să pui accent pe aceste principii. Nu uita faptul că lenjeriile trebuie să fie depozitate într-o zonă ferită de umezeală și praf, împăturite corect și imediat accesibile pentru angajații care se ocupă de serviciile hoteliere. Lenjeriile trebuie să aibă întotdeauna un miros plăcut, fresh și curat. De asemenea, lenjeriile care sunt fabricate din fibre naturale nu ar trebui depozitate în spații din plastic sau în cutii. Țesătura trebuie să „respire” și să nu prindă un miros neplăcut.

Mai există, însă, un aspect pe care trebuie să pui neapărat accent. Este esențial ca fiecare client pe care îl ai să se simtă foarte bine primit și să aibă parte întotdeauna de calitate. În acest sens, este de preferat ca hotelierii să adopte în serviciile lor produsele naturale. De pildă, lenjeriile de pat din bumbac natural sunt excelente pentru a crea o „oază” de confort pentru client sau turist, iar pentru a avea o experiență și mai plăcută în timp ce se odihnește, este recomandat să pui accent și pe calitatea pernelor. În acest sens, ar fi de preferat ca pernele și pilotele să aibă umplutură de puf sau pene de gâscă.

Pe de altă parte, trebuie să ai o atenție sporită și la culoarea lenjeriei de pat. Pentru ca hotelul sau pensiunea ta să primească stele sau margarete este necesar ca lenjeriile să fie albe. Excepție fac, însă, hotelurile de tip boutique.

2. Cum alegi cel mai bun bumbac pentru lenjerii?

Dacă te-ai întrebat vreodată cum alegi cel mai bun bumbac pentru lenjerii, atunci trebuie să știi că există mai multe criterii pe care să le ai în vedere. În primul rând, trebuie să pui accent pe ceea ce dorești să oferi clientului. Confortul, calitatea, ordinea și curățenia trebuie să fie prioritare. Pentru a alege cel mai bun bumbac pentru lenjerii trebuie să acorzi atenție modului în care este fabricat materialul. În acest sens, este de preferat să fie alese materialele textile din bumbac sută la sută natural, care nu își pierd rapid caracteristicile și care vor oferi confortul de care este nevoie.

De asemenea, atenția trebuie îndreptată și asupra gradului de uzură al materialului. Pentru că în industria HoReCa există o trasabilitate în ceea ce privește produsele utilizate de fiecare entitate care oferă servicii hoteliere de cazare, trebuie să ai mereu în vedere stocurile existente cu cele mai folosite produse. În această categorie vor intra, cu siguranță, lenjeriile de pat, husele și pernele, dar și prosoapele, halatele de baie și papucii de unică folosință. Trebuie să cunoști frecvența cu care sunt schimbate lenjeriile și fețele de pernă, pentru a cunoaște materialele în care merită să investești. De pildă, pentru a avea parte de o calitate superioară, este de preferat să investești în produse din bumbac 100% natural. Având în vedere acest lucru, cel mai bun bumbac pentru lenjerii de pat reprezintă cel natural sau bumbacul egiptean.

Pe lângă lenjeriile de pat, este important ca în camera să existe și halate și prosoape din bumbac, material care pe de o parte va absorbi umezeala, iar pe de altă parte va oferi un confort termic.

3. Ce particularități are cel mai bun bumbac pentru lenjerii de pat?

Pentru a înțelege mai bine particularitățile bumbacului natural, care este cel mai bun material pentru lenjerii de pat, acesta poate fi testat înainte. Pentru a fi sigur că oferi un echilibru, calitate și confort prin serviciile tale, este important să ai întotdeauna un feedback din partea clienților tăi. În perioadele caniculare, este preferabil să îmbraci paturile în lenjerii din bumbac mai subțiri, natural, pentru a putea absorbi umezeala.

Bumbacul 100% natural este plăcut la atingere, rezistent și nu conține elemente străine, precum alte fibre sintetice. Experții în domeniu recomandă utilizarea acestui tip de bumbac, deoarece este blând cu pielea sensibilă. Lenjeriile de pat din bumbac pot fi spălate, sterilizate și uscate fără să își piardă din proprietăți. De aceea se spune despre țesătura din bumbac că este una versatilă și rezistentă.

Trebuie să ai în vedere întotdeauna anumite principii, atunci când alegi să oferi anumite servicii clienților tăi. Pe lângă faptul că îndreptarea spre natural poate fi un criteriu departajator față de restul competitorilor de pe piață, trebuie să ai în vedere și maniera în care sunt oferite serviciile către clienți. Bumbacul va fi întotdeauna o alegere sigură, pentru că nu doar că este ușor de întreținut, ci va fi oferi și confortul care este, de multe ori, căutat. În plus, bumbacul deține și proprietatea de izolație termică și se rupe greu. Totodată, să ai în vedere ca produsele pe care le achiziționezi și care vor fi, ulterior, utilizate de clienți să fie certificate și să reflecte realitatea. În cazul produselor care conțin puf și pene de gâscă (pilote și perne), asigură-te că au certificare antialergenică și că sunt autentice. Oferirea unor produse de calitate mai bună decât cele uzuale trebuie să fie un punct esențial de atins, pentru a te putea situa cu brandul sau businessul tău în topul preferințelor.

Sursă foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *