Articole noi

La ce temperatură se spală prosoapele – Sfaturi utile pentru prelungirea duratei de viață

Prosoapele de baie au un rol foarte important în utilizarea casnică și hotelieră în egală măsură. Pe lângă utilitatea practică, de ștergere a corpului după baie sau de igienizare a feței și a mâinilor, prosoapele sunt, în același timp, un element de răsfăț, contribuind la atingerea unui confort atât de urmărit după o perioadă grea de muncă. 

Pentru atingerea gradului de confort dorit, este absolut necesar ca prosoapele și halatele de baie să fie întreținute într-un mod corespunzător pentru a fi la fel de pufoase și de proaspete ca în prima zi de folosire. Acest demers poate fi obținut doar prin respectarea unor reguli stricte cu privire la spălarea lor, avându-se în vedere temperatura și programul ales, dar și prin calitatea detergenților utilizați. 

Articolul de mai jos oferă informații utile cu privire la spălarea corectă a prosoapelor, indicând temperatura ce trebuie folosită pentru obținerea unor rezultate optime, la uscarea și depozitarea acestora în așa fel încât prospețimea să se păstreze până la momentul utilizării. De asemenea, se va putea consulta o listă de sfaturi ușor de pus în practică, ce vor garanta păstrarea prosoapelor pufoase după fiecare spălare.

1. Prosoapele miros urât? Sfaturi pentru spălarea corectă a prosoapelor de baie

Spalarea corecta a prosoapelor, horecatex.ro

Un obiect indispensabil în orice baie este prosopul, acesta fiind de folos atât în locuințele familiale, cât și în băile unităților hoteliere, de genul pensiunilor, campingurilor sau hotelurilor de mici sau mari dimensiuni. După o baie fierbinte și relaxantă, fiecare persoană se așteaptă să desăvârșească experiența prin utilizarea unor prosoape de baie cu un miros plăcut, care să absoarbă cu eficiență umiditatea rămasă pe corp și care să păstreze caracterul pufos, indiferent de numărul de spălări prin care au trecut. Persoanele cu experiență în întreținerea și curățarea băilor, dar și a accesoriilor pentru aceasta cunosc secretele ce garantează o utilizare satisfăcătoare a prosoapelor, cel mai important dintre ele fiind spălarea adecvată.

1.1. La ce temperatură se spală prosoapele

La ce temperatură se spală prosoapele - horecatex.ro

Una dintre cele mai mari precauții ce trebuie să fie luate în cazul întreținerii prosoapelor este legată de alegerea corectă a temperaturii la care se spală. Acestor obiecte textile trebuie să li se acorde o atenție deosebită în ceea ce privește selectarea corectă a temperaturii, deoarece în cazul în care nu se respectă regulile în mod precis, urmările vor fi unele negative și ușor de observat. Problema vine de la prezența umidității și a resturilor de celule moarte desprinse de pe piele în momentul ștergerii, condiții favorabile pentru dezvoltarea bacteriilor. După utilizarea prosoapelor, aceste bacterii se înmulțesc într-un mod accelerat, având toate condițiile îndeplinite, ceea ce duce la degajarea unor mirosuri neplăcute. 

În cazul în care spălarea nu se face la temperatura corectă, aceste bacterii nu sunt distruse și imediat după uscare vor continua să se dezvolte, iar prosoapele proaspăt ieșite din mașina de spălat vor degaja în scurt timp un miros nedorit. Este cunoscut faptul că bacteriile sunt distruse de către apa fierbinte în combinație cu substanțele pentru spălare. Ideal ar fi ca apa să aibă o temperatură cât mai apropiată de 100 de grade Celsius, însă acest nivel ar dăuna materialului din care sunt confecționate prosoapele. 

Bumbacul, în special, este afectat de temperaturile foarte înalte și, din acest motiv, trebuie aleasă o temperatură suficient de mare pentru a omorî bacteriile, dar la un nivel la care să nu afecteze structura fibrelor. Studiile au arătat că această temperatură este reprezentată de nivelul de 60 de grade Celsius. Astfel, pentru obținerea unor rezultate corespunzătoare ar trebui ales un program de spălare ce aduce temperatura apei la această valoare.

1.2. Prima spălare a prosoapelor

Spălarea prosoapelor este o activitate realizată foarte des, în special în cazul unităților hoteliere. În aceste locuri clienții doresc să aibă la dispoziție prosoape proaspăt spălate în fiecare zi și, din acest motiv, trebuie să fie întrebuințate anumite tehnici care să ofere o durată lungă de viață. Pentru obținerea acestor deziderate este obligatorie ca prima spălare a prosoapelor să fie făcută în așa fel încât să nu apară probleme ulterioare. 

Recomandarea producătorilor este ca în cazul prosoapelor noi să se facă o primă spălare înainte de a fi puse în sălile de baie la dispoziție clienților. Acest motiv este dat de faptul că, în special în cazul prosoapelor colorate, este prezent un exces de vopsea, care ar putea să deranjeze pe utilizatori. De aceea, înainte de prima utilizare se va face un ciclu complet de spălare pentru a îndepărta coloranții ce nu sunt fixați ferm de fibrele textile. Pentru a nu se amesteca nuanțele, spălarea se va face doar cu prosoape de aceeași culoare.

1.3. Spălarea de întreținere a prosoapelor

În cazul spălării de întreținere, această operațiune este aplicată în mod periodic pentru îndepărtarea resturilor de celule de piele moartă, care în timp ajung să fie consumate de bacterii și să degaje un miros neplăcut. Recomandarea este ca ritmicitatea spălării să fie făcută o dată la trei sau patru utilizări, în cazul în care sunt plasate în băile casnice, și după una sau două utilizări, în domeniul hotelier. 

Pentru alegerea programului corect de spălare se va selecta temperatura de 60 de grade Celsius, cu funcția de clătire suplimentară, element necesar, pentru că prosoapele absorb o cantitate mare de detergent în timpul spălării, iar o clătire suplimentară ajută la îndepărtarea particulelor. În ceea ce privește centrifugarea nu se recomandă viteze mai mari de 800 de rotații pe minut, deoarece vitezele mari afectează fibrele, iar prosoapele nu vor mai fi la fel de pufoase.

2. Prosoape aspre după spălare? Cum se realizează uscarea și depozitarea corespunzătoare a prosoapelor de baie

uscarea si depozitarea corespunzatoare a prosoapelor, horecatex.ro

Pentru satisfacerea maximă a utilizatorilor nu este suficientă o spălare corespunzătoare, ci trebuie să se aibă în vedere și uscarea prosoapelor corectă, dar și depozitarea adecvată până la viitoarea folosire. În caz contrar, experiența va fi una incompletă, lucru care nu este de dorit.

2.1. Cum se usucă prosoapele corect pentru a rămâne moi după spălare

Uscarea corectă a prosoapelor este esențială, deoarece în lipsa aplicării unui procedeu adecvat se va ajunge la apariția a două probleme deosebite. În primul rând, este posibil ca printr-o uscare necorespunzătoare prosoapele să preia un miros neplăcut, care să deranjeze în momentul folosirii. În al doilea rând, se poate ca printr-o uscare improprie să se piardă din calitățile și din rezistența prosopului, afectând durata de viață utilă a acestuia. 

După finalizarea programului potrivit al mașinii de spălat se va trece imediat la scoaterea prosoapelor din cuvă pentru a nu se încuraja dezvoltarea mucegaiurilor și a bacteriilor. Înainte de atârnarea la uscat prosoapele trebuie să fie scuturate și întinse cât mai bine pentru a se evita formarea unor cute inestetice și deranjante. 

Uscarea propriu-zisă poate fi făcută atât cu ajutorul mașinilor de uscat, cât și în aer liber, pe sârmele de uscare. În cazul mașinilor, acestea trebuie să fie umplute până la nivelul indicat de producător, deoarece, în caz contrar, uscarea nu va fi realizată complet. Dacă se apelează la uscarea pe sârmă, prosoapele vor fi întinse cât mai bine, pentru ca umiditatea să fie îndepărtată în mod uniform. Cea mai corectă uscare naturală nu se face în bătaia puternică a soarelui, deoarece radiația ultravioletă afectează colorantul și fibra textilă.

2.2. Cum se depozitează prosoapele de baie după spălare

După spălarea și uscarea adecvată rămâne ca prosoapele să fie depozitate în așa fel încât, în momentul folosirii, experiența să fie una satisfăcătoare. Prosoapele vor fi depozitate în dulapuri special rezervate lor, asigurându-se existența unui spațiu suficient pentru a nu fi îngrămădite și a se pierde, astfel, caracterul pufos obținut după spălare. 

În ceea ce privește aranjarea prosoapelor există varianta plierii în trei sau, atunci când nu se dorește apariția unor cute, varianta rulării. În cazul în care depozitarea este de lungă durată se va face o aerisire periodică a dulapului sau chiar pot fi așezate accesorii de înmiresmare, cum ar fi săculeți cu plante aromatice sau uleiuri esențiale de mentă, eucalipt sau arbore de ceai.

3. Sfaturi utile pentru păstrarea prosoapelor moi și pufoase după spălare

Sfaturi utile pentru păstrarea prosoapelor moi și pufoase după spălare

Prosoapele de calitate sunt destul de costisitoare și, din acest motiv, este indicat ca durata lor de viață să fie cât mai lungă, fără a exista, însă, o degradare vizibilă. Cei mai mulți utilizatori, fie casnici, fie clienți ai hotelurilor, vor ca aceste obiecte să fie, în primul rând, pufoase, element care garantează absorbția completă a apei rămase pe corp și obținerea unei senzații plăcute. În al doilea rând, este bine ca prosoapele să degajeze un miros frumos. Pentru obținerea acestor deziderate, specialiștii au câteva recomandări de făcut:

  • Cea mai importantă precauție este legată de achiziționarea de produse de calitate premium, realizate din materiale de cea mai bună calitate. Rezultate optime sunt obținute prin achiziționarea unor prosoape de baie din bumbac, un material natural, ușor de întreținut, foarte absorbant și care, pe deasupra, este și biodegradabil. Aceeași alegere este recomandată și în cazul halatelor de baie care se întrețin în același mod. Țesăturile din bumbac au o rezistență mare în timp și vor rămâne pufoase, chiar și după zeci de utilizări, cu condiția unor spălări și uscări corespunzătoare;
  • Cel mai mare dușman care face ca prosoapele să fie aspre după spălare este apa cu duritate crescută, ce are un procentaj însemnat de calcar în compoziție. Pentru a se evita această situație există două variante: montarea unei stații de tratare a apei ce îndepărtează calcarul și folosirea unor substanțe chimice, ca de exemplu sarea, ce are proprietatea de a scădea din duritatea apei;
  • O situație complexă este legată de folosirea balsamului de rufe pentru spălarea prosoapelor. Deși acest produs oferă un miros plăcut țesăturilor, afectează prosoapele, făcându-le mai aspre și mai puțin moi. Acest lucru se întâmplă din cauza prezenței în balsam a unor substanțe de genul siliconului, care scade caracterul absorbant al fibrelor. Recomandările în acest sens sunt de a nu se folosi balsam la spălarea prosoapelor sau de a se utiliza o dată la două spălări. O variantă mai utilă este înlocuirea balsamului cu un amestec format din bicarbonat de sodiu și ulei esențial, la care se poate adăuga sau nu oțet alb. Compoziția aceasta asigură distrugerea bacteriilor și a fungilor, oferă un miros plăcut și contribuie la protejarea fibrelor de bumbac;
  • Importantă este și aplicarea unor detergenți de calitate superioară, care să nu afecteze fibra de bumbac și să o facă mai aspră. Cele mai bune rezultate sunt obținute cu ajutorul detergentului lichid, cel solid având tendința de a fi mai greu de clătit, rămânând astfel în interiorul țesăturii și afectând caracterul pufos al prosopului;
  • Un element care contribuie la obținerea unui aspect și a unei texturi corespunzătoare este reprezentat de călcarea cu abur, care nu este obligatorie, dar poate oferi rezultate excelente. Vaporii de apă pătrund în fibrele de bumbac și le oferă volum, ceea ce contribuie la moliciunea prosoapelor;
  • Spălarea prosoapelor se va face fără ca acestea să fie amestecate cu alte tipuri de rufe, în mașini de spălat curate, bine întreținute. Cuva nu va fi umplută până la refuz, recomandarea fiind ca aceasta să fie folosită la jumătate din capacitate pentru a se evita bătătorirea fibrelor și pierderea caracteristicilor dorite (de exemplu, moliciunea);
  • Se va evita aplicarea unor detergenți care conțin înălbitori, în special dacă este vorba despre prosoapele colorate. Chiar și în cazul celor albe nu se recomandă, pentru că soluțiile de genul clorului afectează fibra și, în timp, prosoapele nu vor mai fi la fel de pufoase. Dacă apar pete greu de îndepărtat, există substanțe speciale de curățare a acestora, care nu conțin înălbitori agresivi.

În concluzie, întreținerea corectă a prosoapelor este de dorit, deoarece le oferă o durată de viață utilă îndelungată, iar experiența persoanelor va fi una pozitivă și completă, indiferent că este vorba despre utilizarea lor acasă sau la hotel. 

Surse foto: unsplash.com.