Din ce în ce mai multe persoane, dar și firme din domeniul ospitalității aleg țesăturile naturale când vine vorba despre articolele vestimentare, respectiv lenjeriile pentru paturi și alte produse din sectorul HoReCa, datorită calităților superioare ale acestora. Dacă pentru oameni alegerea este una pur subiectivă, atunci când un hotel sau o pensiune oferă servicii de cazare, totul trebuie să fie impecabil, de aceea sunt preferate materialele precum bumbacul. Unul dintre ele este cel de tip percale.
Cuprins
Dar ce este bumbacul percale și de ce a devenit atât de căutat? Acesta este un material subțire și neted, dar care este țesut foarte dens, ceea ce îi oferă o durabilitate aparte. De cele mai multe ori, cei care au de ales între diversele tipuri de țesături naturale optează pentru acesta sau pentru satin, între ele existând atât asemănări, cât și diferențe.
Mai jos, poți descoperi care sunt calitățile bumbacului percale și de ce este el utilizat în realizarea lenjeriilor destinate atât uzului în unitățile de cazare din întreaga lume, dar și celui casnic, mai ales că multe persoane doresc produse de cea mai bună calitate.
1. Percale – istoria acestui tip de bumbac
Bumbacul este unul dintre cele mai vechi și folosite materiale din toate timpurile, printre avantajele sale fiind calitatea superioară și durabilitatea în timp. Una dintre principalele sale utilizări este în sectorul ospitalității, astfel că atunci când ajungi la un hotel sau pensiune, primul lucru pe care îl sesizezi este lenjeria de pat care este foarte confortabilă.
Bumbacul din care se realizează lenjeriile este de mai multe tipuri, unul dintre ele fiind cel percale, a cărui istorie îl aduce din secolul al XVIII-lea tocmai în prezent. Ceea ce este și mai interesant este că această țesătură a fost folosită încă de la începuturile sale pentru realizarea lenjeriilor de pat foarte dense și bogate, deoarece a fost cusută pentru nobilii francezi ai acelor vremuri.
Țesătura percale a fost a adusă în Franța tocmai din Egipt, care era cunoscut pentru luxul în care trăiau conducătorii săi, dar bumbacul egiptean este și în ziua de azi unul dintre cele mai calitative materiale din care se realizează prosoape de baie, halate, dar mai ales lenjerii de pat, care sunt utilizate pe scară largă în întreaga lume.
Dar ce este și cum se face bumbacul percale? Este una dintre cele mai importante țesături obținute din acest material natural, principala sa calitate fiind rafinamentul cu care este realizat. Dacă în trecut bumbacul pentru țesătura de percale era cultivat cu precădere în Egipt, în ziua de azi, cei mai mari producători sunt Statele Unite, Brazilia, India și China.
2. Ce este bumbacul percale?
Bumbacul percale este o pânză subțire, netedă și care este țesută foarte strâns, ceea ce îi oferă un rafinament aparte. Datorită țesăturii, acesta este adesea comparat cu satinul, cele două semănând din anumite puncte de vedere, însă există și diferențe între aceste tipuri de materiale.
Revenind la percale, care mai este cunoscut și drept bumbac pieptănat, principalul său avantaj este tehnica de prelucrare care presupune trecerea materialului prin niște perii cu ajutorul cărora se elimină firele scurte. În acest fel, se obține o țesătură lungă, netedă, ușoară, fină, dar mai ales mătăsoasă la atingere.
În producția sa se pot folosi mai multe tipuri de fibre, atât naturale, cât și sintetice, astfel că lenjeriile din percale pot avea în compoziție:
- doar fibre de bumbac;
- un amestec din fibre de bumbac și in;
- fibre de bumbac cu adaos de mătase naturală;
- fibre de bumbac cu adaos de fibre sintetice, mai precis poliester.
În funcție de materialul adițional folosit, lenjeriile vor oferi diverse senzații, de la moliciune atunci când sunt folosite fibre sintetice și până la efectul de răcire oferit de cele din mătase.
Indiferent de materialul de bumbac percale din care este realizată o lenjerie sau orice alt articol, ea va fi ușoară și rafinată la atingere, acestea fiind doar două dintre caracteristicile care fac din această țesătură una dintre preferatele unităților de cazare în ceea ce privește confortul oaspeților.
3. Bumbac percale și principalele sale caracteristici
Țesătura de percale este apreciată peste tot în lume, inclusiv în domeniul modei, însă atunci când este utilizată pentru a realiza lenjerii, poate fi caracterizată de următoarele:
- rezistență;
- durabilitate;
- confort;
- aspect bogat.
Alte avantaje ale bumbacului percale sunt următoarele:
- atunci când este băgat la spălat, chiar și la temperaturi înalte, acest tip de material nu se scămoșează, datorită densității cu care sunt cusute fibrele între ele;
- densitatea acestora este una dintre cele mai mari în materie de produse din bumbac;
- finisajul bumbacului percale este mat, ceea ce îl face mult mai durabil în timp în comparație cu alte materiale;
- se aerisește foarte bine, oferind un confort sporit la utilizare, în special pe timp de vară.
Dar cum se face bumbacul percale pentru a avea aceste caracteristici? Prin tratarea materialului cu amidon de cartofi și glicerină sau grăsime animală, din care se realizează un adeziv care este așezat peste țesătura naturală și apoi pieptănat. În acest fel, fibrele obținute sunt ferme și dobândesc proprietăți antistatice.
Un alt lucru de care poți ține cont atunci când îți alegi lenjeriile din acest tip de bumbac este că percalele poate fi de mai multe feluri, în funcție de densitatea fibrelor. Astfel:
- bumbacul percale obișnuit are o densitate de 71 – 80 de fibre/ cm²;
- există și bumbac percale cu un conținut de 57 – 70 de fibre/ cm² ;
- bumbacul percale high-end are peste 80 de fibre/ cm²;
- bumbacul percale are în jur de 120 de fibre/ cm².
Cu toate acestea, este bine să știi că în afara acestei caracteristici, calitatea bumbacului este cea care va face diferența. De asemenea, țara de proveniență a materialului poate fi un indicator în ceea ce privește categoria în care poate fi încadrată țesătura. Nu în ultimul rând, aspectul și felul în care se simte la atingere sunt două dintre cele mai importante lucruri de care poți ține cont. Bumbacul percale va avea întotdeauna un aspect mat și va fi mătăsos și fin la atingere.
Tocmai datorită fineții sale, percale este adesea comparat cu satinul, un alt tip de bumbac din care se realizează o mulțime de produse, începând cu haine și până la lenjerii de pat de lux.
4. Bumbacul percale și satinul – informații utile, asemănări și deosebiri
Din bumbac se pot obține mai multe tipuri de fibre, percalele și satinul fiind doar două dintre ele. Ceea ce le face asemănătoare este senzația pe care amândouă o oferă, mai precis, moliciunea și finețea la atingere a materialului.
Dacă te întrebi ce să alegi între percale și satin, răspunsul nu este unul ușor, fiecare dintre ele având calitățile sale, așadar, totul se reduce la preferințe. Cu toate acestea, pentru a-ți ușura alegerea, este mai simplu dacă înțelegi care sunt avantajele bumbacului percale și cele ale satinului, precum și ce le aseamănă și le deosebește. Una dintre cele mai importante diferențe între ele este felul în care este țesut materialul.
4.1. Percale vs. satin – asemănările dintre cele două
Atunci când îți alegi lenjeria de pat, probabil că te vei îndrepta către materiale naturale, bumbacul fiind una dintre cele mai bune variante. Doar că acesta este de mai multe feluri, astfel că următorul pas este să hotărăști tipul de fibre, printre cele mai populare produse fiind cele din percale, satin și chiar damasc. Doar că, dintre toate, primele două seamănă destul de mult între ele.
În dezbaterea percale vs. satin legată de asemănările dintre cele două tipuri de materiale, cele mai importante informații sunt:
- din punct de vedere al producției, amândouă sunt realizate prin țeserea foarte strânsă a fibrelor;
- densitatea fibrelor pe cm² depășește 70 de fire în cazul amândurora, mai ales la produsele de calitate superioară;
- amândouă sunt foarte moi și delicate la atingere;
- atât satinul, cât și percalele au un aspect luxos;
- amândouă sunt durabile în timp și rezistente la cicluri de spălare repetate;
- atât percalele, cât și satinul sunt hipoalergenice și permit pielii să respire.
În ceea ce privește tipurile de fibre din care se obțin, atât percale, cât și satinul se realizează din bumbac 100%, sau dintr-un amestec al acestuia cu in, mătase sau poliester. În cazul celui de-al doilea, există și varianta adăugării de fire de lână în compoziție.
Având în vedere asemănările dintre cele două, probabil că te va ajuta mai mult să știi că există și câteva diferențe destul de importante între percale și satin. Acestea te vor ajuta să stabilești care dintre ele ți se potrivește mai bine, cu toate că poți alege lenjerii din fiecare tip de țesătură, în funcție de anotimp, de exemplu.
4.2. Satin vs. percale – diferențe între cele două materiale
Confruntarea percale vs. satin presupune și câteva diferențe notabile între cele două tipuri de materiale. Prima, și cea mai importantă, este felul în care sunt țesute. Astfel:
- percale este țesut trecându-se un fir pe deasupra și unul pe dedesubt;
- satinul are la bază o țesere de tipul 3 fire pe deasupra și unul pe dedesubt.
De ce este importantă această diferență? Ea este cea care dă aspectul materialului final, astfel că satinul are un aspect ușor mai rafinat decât cel al bumbacului percale.
Alte diferențe între percale și satin presupun:
- textura bumbacului percale este ușoară, dar fermă în același timp;
- textura satinului este mai moale și mai fină la atingere;
- bumbacul percale are un aspect mat, în timp ce satinul este cunoscut pentru finisajul său lucios, inconfundabil.
Cum alegi între percale și satin când vine vorba despre lenjeriile de pat? Din acest punct de vedere, ambele materiale au proprietăți diferite, astfel că:
- bumbacul percale are un efect răcoritor și o respirabilitate destul de mare, ceea ce îl face ideal pentru zilele călduroase de vară;
- satinul are un efect de încălzire, lipindu-se de corp, lucru care nu îl face confortabil pe timp de vară;
- pe timp de iarnă, atât bumbacul percale, cât și satinul pot fi folosite în aceeași măsură.
Când vine vorba despre unitățile de cazare precum hoteluri și pensiuni, acestea trebuie sa utilizeze lenjerii de pat albe. Pe lângă faptul că este o condiție obligatorie, ele se comportă mai bine la spălat și sunt mai durabile în timp.
Legat de modul de obținere al bumbacului percale și satinului, în cazul primului, fibrele trebuie tratate astfel încât să se obțină fire lungi care să poată fi țesute strâns. Satinul, pe de altă parte, are la bază un proces de finisare și lipire în care la fiecare trei fire orizontale, al patrulea va fi așezat pe verticală, ceea ce îi oferă luciul inconfundabil.
Comparația dintre bumbacul de tip percale și satin se poate face după mai multe criterii:
- Aspect: bumbacul percale are un aspect mat, iar satinul lucios.
- Țesătură: în cazul bumbacului percale, țesătura este moale și confortabilă, iar în cazul satinului este fină.
- Întreținere: bumbacul percale nu necesită îngrijire specială, iar satinul necesită o spălare la temperaturi mai mici, având nevoie de o manevrare cu atenție deoarece există un risc mai mare de agățare.
- Sezon: bumbacul percale este ideal pentru orice anotimp, iar satinul pentru anotimpurile mai reci deoarece are tendința de a se încălzi.
Deși pare că avantajele sunt de partea bumbacului percale, în realitate, ambele materiale sunt foarte durabile în timp, sunt elegante și rafinate, alegerea rămânând la discreția utilizatorului.
Un aspect important de care poți ține cont în alegerea lenjeriei este și ocazia, astfel că bumbacul percale este destinat uzului de zi cu zi, fiind ideal chiar și pentru camera copiilor, în timp ce satinul este mai pretențios și se pretează unor ocazii speciale, unor dormitoare amenajate într-un stil romantic, de exemplu.
În concluzie, percale este unul dintre cele mai populare tipuri de bumbac folosit în realizarea lenjeriilor de pat. Deși folosit mai mult în industria ospitalității, acesta este disponibil și pentru uz casnic, datorită bogăției fibrelor care oferă un confort inconfundabil. Uneori asemănat cu satinul prin prisma faptului că amândouă sunt fine la atingere, există diferențe destul de importante între ele. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să alegi între unul și celălalt, mai ales că poți opta pentru mai multe modele de așternuturi realizate din cele două materiale.
Surse foto: Pexels.com, Freepik.com