Articole noi

Poziția de dormit – soluții și sfaturi utile pentru a avea o postură corectă în timpul somnului

Pozitii de dormit solutii si staturi postura somn, horecatex.ro

În timpul somnului, organismul se reface, iar poziția de dormit are un rol extrem de important în tot acest proces. O poziție de somn adecvată poate ușura stresul asupra coloanei vertebrale, în timp ce una nesănătoasă poate crește durerea sau rigiditatea spatelui, a brațelor ori a umerilor, contribuind în același timp la un somn de calitate inferioară. Pe lângă aspectele legate de sănătate, o postură corectă oferă mai multă energie și vitalitate la trezire. Există mai multe lucruri care influențează poziția de dormit printre care și asigurarea unui mediu optim pentru odihnă prin achiziționarea celor mai confortabile și calitative perne, saltele sau lenjerii de pat. Se poate spune, așadar, că somnul depinde extrem de mult de postura corporală, care, la rândul ei, este influențată de o serie de factori. 

Află cum îți poți îmbunătăți starea de spirit și cum te poți simți mai energic și mai relaxat atunci când te trezești datorită informațiilor prezentate în acest articol. Indiferent că ești dornic să-ți îmbunătățești calitatea somnului printr-o poziție de dormit corectă sau că ești în căutarea unor soluții benefice pentru confort sporit într-un dormitor propice odihnei, vei afla tot ce trebuie să știi despre acest subiect.

1. Poziții de dormit bune – care sunt acestea și cum îmbunătățesc ele calitatea somnului?

Pozițiile de somn contează foarte mult, unele fiind mai benefice decât altele. Cea mai bună poziție de dormit depinde de mai mulți factori, printre care și problemele de sănătate ale unei persoane. De aceea, nu există o singură poziție care să se potrivească tuturor. În cele mai multe cazuri, poziția dorsală este cea preferată, mai ales pentru persoanele cu dureri de coloană lombară sau dureri de gât. Pe de altă parte, aceasta poziție de dormit pentru coloană este contraindicată persoanelor care sforăie, femeilor însărcinate sau celor care au probleme cu aciditatea gastrică. În continuare, vei afla mai multe informații despre pozițiile de dormit și beneficiile lor, astfel încât să poți alege ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine. 

1.1. Poziția corectă de somn și importanța acesteia pentru un somn de calitate

Pe termen scurt, o poziție incorectă de somn are ca efecte negative odihna deficitară și, implicit, modificarea stării de spirit și un tonus mai scăzut în următoarea zi. Însă, pe termen lung, consecințele pot fi mult mai grave de atât, existând riscul de a dezvolta afecțiuni ale coloanei și ale gâtului. 

Dacă te trezești deseori cu dureri de spate, poziția în care dormi ar putea fi vinovată. Decizia de a dormi pe spate, pe o parte sau pe burtă se ia în funcție de mai mulți factori, deoarece aceasta poate exercita presiune asupra diferitelor părți ale corpului, cum ar fi coloana vertebrală sau poate afecta unele dintre funcțiile corpului, precum digestia. Așadar, postura din timpul odihnei de noapte este responsabilă de multe dintre micile probleme cărora nu le găsești rezolvare.

1.2. Poziția corectă de dormit pentru un somn odihnitor

Somnul este extrem de important pentru sănătate. Acesta poate fi influențat de mai mulți factori, printre care și poziția de dormit. Pe spate, pe o parte sau în decubit dorsal, poziția în care dormi poate face diferența în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea ta. Iată care sunt principalele poziții de dormit și beneficiile sau dezavantajele acestora:

dormitul pe o parte, horecatex

Dormitul pe o parte 

Această poziție este benefică din mai multe motive. Dormitul pe o parte favorizează circulația aerului, fiind recomandat persoanelor care sforăie sau care au alte probleme de respirație legate de somn. De asemenea, poziția ajută și la prevenirea durerilor de gât și a celor lombare, deoarece atenuează presiunea asupra coloanei vertebrale. Decizia de a dormi pe partea stângă sau pe partea dreaptă depinde și de problemele de sănătate. De exemplu, persoanele care suferă de insuficiență cardiacă ar putea observa că respiră mult mai bine atunci când dorm pe partea dreaptă. Dormitul pe o parte este confortabil pentru persoanele cu dureri lombare și dureri de gât, mai ales atunci când aceștia își sprijină genunchii cu o pernă între picioare. 

Dacă preferi această poziție de somn, este important să investești într-o pernă de înaltă calitate, de grosimea potrivită, astfel încât să ajute la menținerea gâtului și a coloanei vertebrale la același nivel. 

Dormitul pe spate

Poziția dorsală este mai rar întâlnită, dar cei care o preferă consideră că este confortabilă și că are beneficiile ei. De exemplu, unii oameni dorm pe spate pentru a evita iritarea pielii sau ridurile cauzate de contactul cu perna. Această postură are și dezavantajele ei, exacerbând sforăitul, apneea obstructivă și refluxul. De asemenea, dormitul pe spate înrăutățește aciditatea gastrică și nu este recomandat femeilor însărcinate și vârstnicilor. 

În timpul poziției dorsale coloana rămâne alungită, într-o formă naturală și sănătoasă. Este preferată uneori de persoanele cu dureri de coloana lombară și de gât care pot găsi ușurare și sprijin în această poziție.

dormitul pe spate, horecatex.ro

Poziția de dormit pe burtă 

Dormitul pe burtă poate pune presiune asupra coloanei vertebrale, crescând riscul apariției durerilor de spate și de gât. Este o poziție care restricționează și mișcarea pieptului, lucru care duce la îngreunarea respirației. Chiar dacă ajută în cazul sforăitului, această postură nu este recomandată, mai ales de către cei care au avut în trecut probleme cu coloana vertebrală deoarece tensiunea continuă asupra acesteia în timpul somnului poate duce la modificări structurale ale coloanei vertebrale. Prin urmare, în astfel de cazuri, trebuie evitată cât mai mult.

Poziția fetală 

Foarte multe persoane adoptă această poziție în timpul somnului, fiind benefică pentru persoanele cu dureri de spate sau pentru cei care sforăie. Postura ușor ghemuită, într-o parte, este extrem de relaxantă atunci când se adoptă în mod natural, fără să fie forțată. În caz contrar, pot apărea probleme de respirație sau dureri de articulații.

1.3. Cum îți dai seama care este cea mai bună poziție de dormit pentru tine?

Înainte de a găsi poziția corectă de dormit, va trebui să experimentezi mai multe pentru a-ți da seama care este cea confortabilă pentru tine. Așadar, dacă te întrebi care este poziția corectă de dormit, atunci este important să știi următorul lucru: aceeași poziție nu funcționează la fel pentru toată lumea, așa că nu este recomandat să te forțezi sau să încerci ceva ce nu este pe placul tău. Cel mai important este să te simți relaxat și confortabil, astfel încât să ai o stare fizică și mentală bună la trezire. 

De exemplu, atunci când ai dureri lombare, este recomandat să dormi pe o parte și să ții o pernă între genunchi. Această poziție contribuie la o mai bună aliniere a coloanei vertebrale. Pentru durerile de gât, poziția ideală de dormit este pe spate, utilizând o pernă subțire, sau pe o parte, utilizând o pernă mai groasă. Persoanele care suferă de apnee sau sforăie în timpul nopții pot încerca să doarmă pe burtă, pe o parte sau în poziție fetală, în funcție de preferințe. 

Prin urmare, există mai mulți factori care influențează poziția de dormit, iar cei care țin de sănătate sunt cei mai importanți. Încearcă să găsești postura perfectă urmărind tiparele de somn din fiecare noapte și a rezultatele pe care le obții a două zi, astfel încât să îți dai seama ce funcționează și ce nu. Atunci când ai probleme de sănătate, ține cont de faptul că postura din timpul somnului le poate influența. Găsirea celei mai bune poziții de odihnă pentru nevoile tale te poate ajuta să reduci simptomele și să îmbunătățești calitatea somnului.

2. Pozițiile de somn și importanța accesoriilor de dormit și a orientării cardinale

Poziția ideală de dormit ține cont și de alte lucruri importante, precum patul, lenjeria, salteaua, pernele sau chiar direcția în care dormi. Rolul acestora nu este deloc de neglijat dacă vrei să te bucuri de un ambient excelent, propice odihnei, într-un dormitor. Cel mai bun mediu de somn nu este dificil de obținut dacă ții cont de aceste aspecte esențiale. Pornind de la lenjeria de pat, care trebuie să fie de calitate, până la găsirea celei mai bune direcții de dormit, toate acestea pot contribui la un confort sporit.

2.1. Rolul accesoriilor în asigurarea unei poziții ideale de dormit

Saltelele, pernele și chiar lenjeriile de pat sunt accesorii extrem de importante atât în dormitorul de acasă, cât și în alte spații de dormit, precum hoteluri sau pensiuni. Acestea pot contribui la obținerea unei poziții corecte de dormit și la o odihnă mai bună.

pozitia corecta la somn in pat, horecatex.ro

Pentru că un somn bun are un impact foarte mare asupra sănătății și asupra stării mentale, trebuie să știi că procesul de obținere a acestuia începe cu patul. Printre lucrurile esențiale se numără și pernele. În selectarea acestora, foarte importantă este fermitatea adecvată deoarece doar în acest fel vei putea dormi cu capul, gâtul și umerii aliniați cu coloana vertebrală și te vei simți confortabil. De asemenea, fibrele naturale, printre care se numără bumbacul, au o respirabilitate mult mai bună decât poliesterul sau alte fibre artificiale. Pernele cu umplutură din puf sunt o opțiune excelentă, oferind o poziție corectă de somn prin flexibilitatea lor. Acestea aduc mai mult confort și posibilitatea de a-ți regla poziția în timp ce dormi. 

Având în vedere cât de mult timp este petrecut în pat de-a lungul vieții, așternuturile și pilotele joacă un rol extrem de important în ceea ce privește somnul. Alege lenjerii de pat de înaltă calitate, din bumbac sau damasc, deoarece sunt extrem de plăcute la atingere, sunt ușor de întreținut și rezistă bine la spălări repetate. Fibrele naturale asigură respirabilitatea și, în cele din urmă, confortul. 

Pentru o experiență de somn bună, o saltea de calitate superioară reduce foarte mult șansele de a dezvolta dureri ale corpului din cauza poziției de dormit. Aceasta poate îmbunătăți postura prin reducerea tensiunii exercitate asupra spatelui și gâtului. Patul, pernele, salteaua și lenjeria sunt elemente esențiale în orice dormitor, indiferent că este vorba de cel de acasă sau de cel de la hotel. Pe lângă faptul că trebuie să arate impecabil, acestea trebuie să fie și confortabile și să asigure, prin caracteristicile pe care le au, poziții bune de somn, confort și să emane o atmosferă primitoare și curată.

2.2. Poziția de dormit față de punctele cardinale

Somnul este esențial pentru bunăstarea mentală și fizică, așa că este important ca oamenii să se odihnească suficient. O componentă a somnului care are un impact asupra stării de bine este poziția de dormit față de punctele cardinale. 

Patul este considerat elementul central al unui dormitor. Pe lângă accesorizarea lui corespunzătoare cu lenjerii, perne și saltele confortabile, la fel de important este și locul în care va fi amplasat. Conform Feng Shui și a altor tradiții vechi, direcția în care dormi trebuie să fie corelată cu atracția magnetică a pământului. Din acest punct de vedere, cea mai avantajoasă poziție este considerată cea spre est, despre care se spune că aduce un somn de calitate și crește concentrarea. De asemenea, poziția de dormit cu fața spre sud este și ea favorabilă pentru somn, având beneficiul de a aduce mai multă energie în corp. Aceste tradiții străvechi sunt încă în vigoare și multe persoane cred în importanța lor și a unui echilibru pașnic cu natura, concept care stă la baza lor. 

Chiar dacă unii consideră orientarea față de punctele cardinale lipsită de importanță, un lucru este sigur – orice schimbare care îți poate aduce un somn de calitate este binevenită – fie că este vorba de respectarea unor recomandări medicale, fie de achiziționarea unor noi perne de calitate superioară. 

Așadar, modul în care dormi are un impact destul de mare asupra sănătății și asupra bunăstării generale. De aceea, este important să te asiguri că ai mereu o postură optimă în timpul somnului indiferent care este mijlocul prin care o obții – o pernă mai bună, un pat mai confortabil sau orice schimbare cu rol benefic în dormitor. Oriunde te-ai afla, asigură-te că beneficiezi de toate condițiile necesare pentru a avea o poziție corectă de somn. 

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *