Articole noi

Procedura de curățenie în camera de hotel – pașii care trebuie să fie urmați pentru a ajunge la un standard ce face cinste numelui hotelului

Procedura de curățenie în camera de hotel - Pașii care trebuie urmați pentru a ajunge la un standard ce face cinste numelui hotelului

Pe măsură ce industria HoReCa tot continuă să se dezvolte, hotelurile și pensiunile trebuie să mențină cele mai înalte standarde de curățenie și igienă pentru a asigura siguranța (din punct de vedere sanitar) și confortul oaspeților lor. Având în vedere pandemia COVID-19 care încă se află în desfășurare, importanța menținerii unui mediu curat și dezinfectat nu poate fi trecută cu vederea. Prin urmare, hotelurile și pensiunile trebuie să aibă un proces de curățenie riguros, pentru a se asigura că oaspeții lor se simt în siguranță și în afara oricărui pericol în timpul șederii lor.

Curățenie într-o cameră de hotel – de unde se pornește acest drum al igienizării și ce produse trebuie utilizate

1. Curățenie într-o cameră de hotel - de unde se pornește acest drum al igienizării și ce produse trebuie utilizate

Curățenia este extrem de importantă atunci când vine vorba de hoteluri și pensiuni. O cameră curată poate face toată diferența în asigurarea unui sejur confortabil pentru oaspeți și este esențial să aveți o echipă bine pregătită care să știe cum să curețe corect o cameră de hotel.

De la pregătirea personalului până la tipurile de produse și aparate folosite, fiecare aspect al procesului de curățenie joacă un rol esențial în asigurarea unei camere impecabile. Să observăm ce presupun acestea!

Pregătirea personalului

Înainte de începerea procesului propriu-zis de curățenie, este esențial ca echipa să fie echipată în mod adecvat. Personalul trebuie să fie bine pregătit, având skill-urile necesare pentru a curăța temeinic o cameră.

De asemenea, fiecare membru al echipei ar trebui să fie echipat cu echipamentul de protecție adecvat, cum ar fi mănuși și măști, pentru a le asigura siguranța în timpul curățeniei. Uneori, echipa este formată dintr-o singură persoană, dar acest lucru nu înseamnă că procesul va fi împiedicat, deoarece curățenia în camera de hotel la un standard mulțumitor fiind scopul final.

Tipuri de produse și aparate necesare

1.2. Tipuri de produse și aparate necesare

Pentru a se asigura că încăperea este curățată în mod corespunzător, echipa de curățenie trebuie să dispună de tipurile de produse și aparate potrivite, precum:

  • Produse de curățare: Echipa de curățenie trebuie să folosească soluții de curățare, cum ar fi detergenți universali, detergenți pentru geamuri și dezinfectanți. Aceste produse ar trebui să fie eficiente în îndepărtarea prafului, a mizeriei și a germenilor, fiind în același timp sigure pentru utilizarea în camerele de hotel (netoxice).
  • Aspirator: Un aspirator de bună calitate este esențial pentru curățarea covoarelor și a altor suprafețe din cameră. Aspiratorul ar trebui să aibă un filtru HEPA pentru a se asigura că prinde tot praful și alergenii din cameră.
  • Mopuri și găleți: Echipa trebuie să dispună de mopuri și găleți pentru a curăța eficient suprafețele acoperite de gresie. Se poate investi într-un mop cu aburi, industrial, care va scurta timpul de curățenie în camera de hotel și va steriliza mult mai eficient suprafața de contact, datorită temperaturii la care ajunge aburul.
  • Lavete din microfibră: Lavetele din microfibră sunt ideale pentru a curăța suprafețele fără a lăsa urme sau reziduuri (scame). De asemenea, acestea sunt delicate cu suprafețele fragile, cum ar fi oglinzile și ferestrele.
  • Saci de gunoi: Aceștia nu pot lipsi și se recomandă folosirea unor saci de gunoi de diferite dimensiuni, pentru a elimina deșeurile în mod corespunzător și pentru a-i înlocui pe cei deja utilizați.

Apoi urmează curățarea propriu-zisă a camerei de hotel, care va fi efectuată de o echipă/persoană bine pregătită, însoțită de produsele și aparatele potrivite și înarmată cu răbdare și cu o abordare sistematică a procesului de igienizare.

Cum se curăță o cameră de hotel – care este procedura de curățenie a camerelor de hotel

Prin prioritizarea curățeniei și a igienei, hotelurile și pensiunile pot oferi oaspeților condițiile ideale de care au nevoie pentru a se bucura de sejurul lor. Urmând pașii pe care îi vom descrie, managerii se pot asigura că echipele lor de curățenie oferă oaspeților un mediu sigur și igienic.

Se intră în cameră

2.1. Se intră în cameră - horecatex.ro

Primul pas în curățarea unei camere de hotel este să se intre în cameră. Înainte de a face acest lucru, echipa de curățenie trebuie să bată la ușă și să-și anunțe prezența. Acest lucru nu este doar politicos, ci asigură și faptul că oaspeții sunt conștienți că cineva urmează să intre în camera lor.

În plus, se reamintește un aspect extrem de important: echipa de curățenie ar trebui să poarte mănuși și măști pentru siguranța lor. Acest lucru îi protejează atât pe membrii echipei, cât și pe oaspeți de răspândirea oricăror viruși sau bacterii.

Se deschid ferestrele 

Odată intrat în cameră, personalul de curățenie ar trebui să deschidă ferestrele, pentru a permite aerului proaspăt să circule.

Deși nu mai este permis fumatul de țigări tradiționale în interior, unii oaspeți utilizează diverse alternative și uneori este chiar imperios necesar să se aerisească în mod corespunzător camera.

Acest lucru ajută la îmbunătățirea calității aerului și poate reduce, de asemenea, riscul de transmitere a agenților patogeni prin aer.

Se adună lenjeria de pat și prosoapele murdare 

Echipa de curățenie trebuie să scoată toată lenjeria de pat, inclusiv protecția de saltea, cearșafurile, fețele de pernă și cearceaful de pilotă, și să le pună într-un sac de rufe, cu destinația curățătorie. Prosoapele și/sau halatele de baie folosite au același destin. Astfel se va asigura faptul că toate articolele cu care au intrat în contact oaspeții sunt curățate și dezinfectate corespunzător înainte de a fi reutilizate de următorii turiști care se vor caza.

În acest stadiu se poate descoperi dacă trebuie înlocuite oricare dintre elementele din setul de pat. Poate una dintre perne a fost pătată cu vopsea de păr, sau s-a vărsat din greșeală vin roșu sau cafea pe pilotă. Pentru a se asigura un standard de calitate, aceste articole vor fi înlocuite cu unele noi/curate.

În plus, se recomandă să se înlocuiască definitiv piesele cu umplutură din material plastic, artificial, cu unele care sunt umplute cu puf și pană de gâscă. Optarea pentru materialul natural ajută la instalarea unui sentiment de lux și de confort în adevăratul sens al cuvântului.

Fie că discutăm despre perne sau pilote, nimic nu poate oferi un somn mai odihnitor decât îmbrățișarea delicată oferită de fibra naturală, de la lenjeria de bumbac, până la puful din interiorul ei.

 Se curăță și se igienizează baia

2.4. Se curăță și se igienizează baia

Baia este, de obicei, cea mai murdară parte a unei camere de hotel. Echipa de curățenie ar trebui să înceapă igienizarea propriu-zisă prin a curăța baia.

Membrii echipei ar trebui să frece toaleta, chiuveta și dușul cu un detergent dezinfectant (apoi să clătească), să curețe oglinzile și ferestrele cu un detergent specific pentru geamuri și să usuce la final suprafețele cu o lavetă din microfibră.

Este, de asemenea, important să se dezinfecteze clanțele, mânerele, butoanele și întrerupătoarele din baie, deoarece acestea sunt zonele care sunt cel mai des atinse în timpul unui sejur, fiind suprafețe de contact și când oaspeții nu sunt proaspăt spălați pe mâini.

Se efectuează curățarea propriu-zisă a dormitorului

2.5. Se efectuează curățarea propriu-zisă a dormitorului

După ce a curățat baia, este timpul ca echipa să treacă la dormitor. Încep prin a șterge praful de pe toate suprafețele, inclusiv de pe mobilier, lămpi și rame de tablouri, folosind o lavetă din microfibră.

Trebui apoi să aspire covorul și să dea cu mopul pe jos (pe parchet sau gresie, fiecare tip de suprafață trebuie igienizat cu o substanță destinată materialului). Echipa ar trebui să acorde o atenție deosebită zonelor care sunt atinse frecvent, cum ar fi mânerele ușilor, întrerupătoarele și telecomenzile. Doar așa se poate realiza cu adevărat o curățare în camera de hotel, cu foarte multă atenție la fiecare suprafață în parte.

Se pregătește patul

2.6. Se pregătește patul - horecatex.ro

Odată ce dormitorul este curat, echipa ar trebui să facă patul cu lenjerie curată, adică: cearceafurile, fețele de pernă, cearceaful de pilotă și cuvertura și pernele decorative (dacă există). Acesta este un pas important, deoarece oaspeții se așteaptă la un pat curat și confortabil atunci când stau la un hotel.

Este imperios necesar ca lenjeriile de pat sa fie de culoare albă, pentru a se acorda stele în cazul hotelurilor și margarete în ceea ce privește pensiunile. Excepție de la această regulă fac boutique hotelurile.

Se verifică problemele de întreținere

Personalul de curățenie trebuie să verifice, de asemenea, dacă există probleme de întreținere în cameră, cum ar fi corpuri de iluminat defecte, becuri arse, robinete care curg sau electronice (frigider, televizor, uscător de păr, cană-fierbător, fier de călcat) care nu funcționează.

Aceste probleme ar trebui raportate personalului de întreținere, astfel încât să poată fi remediate cu promptitudine. De asemenea, în cazul în care există probleme, aceste obiecte trebuie înlocuite numaidecât, pentru a asigura un sejur satisfăcător viitorilor oaspeți.

Se înlocuiesc toate consumabilele utilizate

2.8. Se înlocuiesc toate consumabilele utilizate - horecatex.ro

În cele din urmă, personalul de curățenie ar trebui să reaprovizioneze toate consumabilele din cameră, inclusiv cosmeticele de hotel (articolele de toaletă), pliculețele/capsulele de cafea și ceai și orice alte facilități oferite de hotel. 

Acest lucru asigură faptul că oaspeții au la dispoziție tot ce ar putea avea nevoie în timpul șederii lor. Pentru unii turiști, un ceai relaxant la finalul unei zile pline de drumeții sau explorat jungla urbană poate fi varianta absolut perfectă pentru a se putea bucura de un somn odihnitor.

Inspecția finală și eliberarea camerei 

Șeful echipei de curățenie ar trebui să inspecteze camera, pentru a se asigura că totul este în ordine și că aceasta este impecabilă. Aceasta este o etapă crucială, deoarece se asigură că echipa de curățenie nu a omis nicio zonă și că încăperea este pregătită pentru următorul oaspete. 

De asemenea, tot acum se scot din cameră toate articolele murdare și sacii de gunoi, echipa de curățenie lăsând în urma sa un spațiu imaculat, demn de a primi viitorii turiști. Doar în acest stadiu se poate spune că s-a finalizat curățenia în camerele de hotel, cu adevărat.

Cum se face curățenie într-o cameră de hotel – detaliile care fac diferența

3. Cum se face curățenie într-o cameră de hotel - detaliile care fac diferența - horecatex.ro

Curățarea profesională a unei camere de hotel trebuie să se bucure de un rezultat demn de toate stelele. Atenția la detalii poate face o diferență semnificativă în atmosfera camerei. Adăugarea unei pături pufoase pe fotoliu sau a unor perne decorative poate să ridice nivelul de confort general al camerei și să creeze o senzație mai luxoasă.

Pe lângă curățenie, calitatea lenjeriei de pat poate avea un mare impact asupra experienței oaspeților. Investiția în cearceafuri, perne și prosoape de înaltă calitate face o diferență notabilă în nivelul de confort al camerei. 

Prosoapele moi și pufoase și cearșafurile mătăsoase pot crea o senzație de lux pe care oaspeții o vor aprecia. Adăugarea unor detalii suplimentare, cum ar fi halate de baie sau papuci poate îmbunătăți, de asemenea, experiența oaspeților și îi poate face să se simtă răsfățați. 

Adăugarea unor detalii deosebite, cum ar fi aranjamente din flori proaspete sau o selecție de ceaiuri rafinate, poate, de asemenea, să îmbunătățească experiența oaspeților și să îi facă să se simtă mult mai bine ca acasă. 

În plus, asigurarea faptului că camera este lipsită de obiecte inutile și are un design curat și minimalist poate crea un sentiment de calm și relaxare. În cele din urmă, nu uita de puterea parfumului. Adăugarea unui difuzor cu o aromă liniștitoare sau punerea la dispoziție a unor lumânări pot crea o atmosferă caldă și primitoare pe care oaspeții o vor remarca. 

Concentrându-se pe aceste detalii, proprietarii de hoteluri și pensiuni pot crea o experiență de lux care îi va face pe oaspeții lor să se simtă revigorați și întineriți.

În concluzie, curățarea unei camere de hotel este un proces complex, care necesită atenție la detalii și un angajament pentru menținerea celor mai înalte standarde de curățenie și igienă. Urmând acești pași, hotelurile și pensiunile se pot asigura că oaspeții lor se simt în siguranță și confortabil în timpul șederii lor. 

Sursa foto: Freepik.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *