Articole noi

Tipuri de saltele – diferențele dintre ele și sfaturi utile în alegerea saltelei potrivite

Tipuri de saltele – diferențele dintre ele și sfaturi utile în alegerea saltelei potrivite

Salteaua joacă un rol esențial în calitatea somnului – dacă nu este potrivită pentru nevoile tale, nu vei reuși să te odihnești bine, iar dimineața te vei trezi obosit, chiar dacă ai dormit minimum 7 ore. La fel se întâmplă și în situațiile în care mergi în concediu și te întorci cu un nivel redus de energie. Ajungi să dai vina pe schimbarea mediului, dar, de cele mai multe ori, la baza unui somn de o calitate îndoielnică stă chiar patul în care dormi, de la saltea, la pernă, pilotă și lenjerii de pat. 

Indiferent dacă ai ajuns aici din postura de persoană care vrea să investească într-o saltea de calitate sau de manager de hotel sau pensiune care vrea să schimbe saltelele cu unele care să crească confortul clienților, sfaturile de mai jos îți vor fi de mare ajutor!

Tipuri de saltea pe care le găsești în comerț și diferențele dintre ele

1. Tipuri de saltele - saltea, somiera din lemn, parchet, mâini

Dacă te oprești în acest moment la un magazin cu saltele, probabil te vei simți copleșit de opțiunile variate pe care le ai. Acesta este un lucru bun, dacă stăm să ne raportăm la perioada de acum 20-30 de ani, când erau disponibile doar clasicele saltele cu arcuri, dar, în același timp, îți pune pe umeri și o greutate uriașă pentru că trebuie să iei cea mai bună decizie pentru patul în care vei dormi tu sau oaspeții tăi. Tocmai din acest motiv, înainte de a te opri la o variantă de saltea, trebuie să te informezi foarte bine asupra tipurilor de saltele care există și, mai ales, asupra diferențelor dintre ele. 

Saltelele cu arcuri – ventilație bună a aerului și durabilitate ridicată

Saltelele cu arcuri sunt privite astăzi ca o opțiune demodată, însă din momentul în care au apărut pe piață și până în prezent, au evoluat foarte mult. Mai exact, majoritatea saltelelor cu arcuri au un strat din spumă de memorie sau latex pentru a oferi o susținere mai bună a corpului. Dacă ai dormit vreodată pe o saltea de pat veche, cu arcuri, probabil ai resimțit la un moment dat arcurile. Acest dezavantaj a fost eliminat, odată cu aplicarea unui strat exterior din spumă de memorie. Saltelele cu arcuri au o fermitate ridicată, fiind recomandate în special persoanelor cu o greutate corporală mare. Cel mai mare avantaj al acestui tip de saltea este buna ventilație a aerului prin care se previne supraîncălzirea. Persoanele care transpiră foarte mult în timpul nopții pot lua în considerare o astfel de saltea. Nu în ultimul rând, saltelele cu arcuri sunt durabile în timp, tocmai datorită faptului că arcurile sunt realizate din materiale precum titan sau oțel. 

Bineînțeles, salteaua cu arcuri are și câteva dezavantaje de luat în seamă. După câțiva ani de folosire, aceste saltele tind să devină zgomotoase, iar în momentul în care te miști, arcurile pot produce sunete care perturbă somnul. Saltelele cu arcuri nu sunt recomandate nici în situația în care ai un partener cu un somn agitat, iar tu ești extrem de sensibil, pentru că pe o astfel de saltea vei simți fiecare mișcare a sa. 

Saltele cu spumă de memorie – susținere bună pentru coloana vertebrală

Saltelele cu spumă de memorie se numără în momentul de față printre cele mai populare opțiuni pentru că sunt accesibile ca preț și au capacitatea de a se modela după forma corpului. Sunt acele saltele care îți dau impresia că te scufunzi în ele când te așezi – putem spune astfel că confortul este extrem de ridicat. Cel mai mare avantaj al lor este faptul că oferă o susținere bună pentru coloana vertebrală și reprezintă opțiunea perfectă pentru persoanele care suferă de dureri de spate. Un alt avantaj este izolarea mișcărilor partenerului. Dacă pe o saltea cu arcuri vei simți orice mică mișcare a partenerului, pe o saltea cu spumă vei dormi ca și cum ai fi singur în pat. 

Singurul dezavantaj notabil al saltelelor cu spumă de memorie este încălzirea saltelei. Fiind fabricată din spumă densă, ventilația aerului este destul de scăzută, iar persoanele sensibile la căldură vor resimți acest lucru pe parcursul nopții. Șansele să te trezești dimineața transpirat pe o saltea cu spumă de memorie sunt mai mari decât în cazul unei saltele cu arcuri. 

Saltea din latex – rezistență crescută la acarieni

Salteaua din latex este preferata tuturor celor care suferă de alergii și care au parte de nopți agitate din cauza acarienilor, inamicii care își fac de regulă culcuș în saltelele clasice. Salteaua din latex are un efect microbian, prevenind cu succes dezvoltarea bacteriilor și a acarienilor. Aceste saltele sunt realizate din materiale 100% naturale și au o durată de viață mare, de peste 15 ani. Oferă un suport bun pentru coloana vertebrală și ajută mușchii să se relaxeze în timpul somnului, mulându-se pe forma corpului. Nu reține căldura corporală, deci în nopțile de vară te vei bucura de o suprafață răcoroasă de dormit. 

Printre dezavantajele acestui tip de saltea se numără prețul mai ridicat și mirosul ușor neplăcut (de cauciuc) în primele nopți. Acest miros dispare treptat.

Saltele ortopedice – aliniere corectă a coloanei vertebrale

Saltelele ortopedice reprezintă o opțiune excelentă pentru persoanele care se confruntă constant cu dureri de spate sau articulare. Aceste saltele au un nivel ridicat de fermitate (motiv pentru care par inconfortabile când te așezi prima dată pe astfel de saltele), însă asigură o aliniere corectă a gâtului și coloanei vertebrale și mențin o postură corectă a corpului pe toată durata nopții. Îmbunătățirea calității somnului este semnificativă pe o saltea ortopedică – ține minte acest lucru în momentul în care evaluezi prețul. Dezavantajul cel mai mare (și singurul) al unei saltele ortopedice este costul mai ridicat. Acesta este însă justificat de materialele folosite în fabricarea unei saltele ortopedice, materiale de o calitate superioară.

Tipuri de saltele de dormit – alegi confortul sau sănătatea?

2. Tipuri de saltele - femeie, pijama roz, lenjerie de pat albă, pernă albastră, cadrul de pat din lemn

Multe persoane își aleg salteaua pe care vor dormi în funcție de confortul pe care îl oferă, iar după câteva zile sau săptămâni de somn pe ea își dau seama că nu au luat cea mai bună decizie. Atunci când alegi salteaua în funcție de cât de moale și comodă e, riști să te alegi cu dureri de spate pentru că saltelele moi, de multe ori, nu oferă o susținere corectă coloanei vertebrale. Și așa ajungi la următoarea dilemă: alegi confortul sau sănătatea? 

Noi spunem că le poți avea pe amândouă, iar decizia ar trebui să fie una echilibrată. Este important să alegi o saltea care să se potrivească confortului tău personal pentru a-ți asigura un somn odihnitor, dar în același timp trebuie să ai în vedere și sănătatea coloanei vertebrale, a articulațiilor și mușchilor. Din acest punct de vedere, te poți orienta către o saltea cu spumă cu memorie sau latex natural, pentru că acestea excelează atât la capitolul confort, cât și la cel legat de sănătate. Dacă ai anumite sensibilități sau alergii, interesează-te asupra materialelor utilizate în fabricarea saltelei și evită-le pe cele care pot conține alergeni sau alte substanțe chimice.

Tipuri de saltele – criterii de luat în considerare în alegerea saltelei potrivite

3. Tipuri de saltele - femeie, maieu alb, lenjerie de pat albă

Dacă stăm să ne gândim la durata de viață a unei saltele, putem spune că această achiziție este de fapt o investiție în mulți ani de somn odihnitor. Așa că, alegerea nu ar trebui să fie una superficială, ci mai degrabă una bazată pe informații corecte și pe comparații între opțiunile pe care le ai. Există câteva criterii care ar trebui să primeze în alegerea tipului de saltea potrivit:

  • Fermitatea saltelei – dacă ai probleme cu coloana vertebrală și te trezești dimineața cu dureri, cu siguranță vei avea nevoie de o saltea ortopedică, cu un nivel ridicat de fermitate, chiar dacă nu pare atât de confortabilă. Iar dacă ești în căutarea unui echilibru între confort și sănătate, poți opta pentru o saltea cu un grad mediu de fermitate (o opțiune populară, de altfel).
  • Materialul din care a fost fabricată salteaua – alege întotdeauna materiale naturale și vezi care dintre acestea se potrivește cel mai bine nevoilor tale de somn. Spre exemplu, dacă vrei mai multă susținere, poți alege o saltea cu spumă cu memorie, iar dacă vrei mai multă rezistență și ventilație a aerului, te poți orienta către o saltea care are nucleul cu arcuri.
  • Durabilitatea – calitatea materialelor din care a fost realizată salteaua este direct proporțională cu durata de viață. Cu cât salteaua este mai de calitate, cu atât ea va rezista mai bine în timp. Cu siguranță nu îți dorești să îți schimbi din nou salteaua peste 5 ani, așa că investește de prima dată într-un produs de calitate. 
  • Alergii – dacă ai anumite sensibilități sau alergii, acest criteriu ar trebui să fie pe primele locuri ca importanță. Alege materiale antialergice, care să îți ofere confort și să țină la distanță acarienii, cum ar fi latexul.
  • Transferul de mișcare – dacă ai un somn sensibil și simți orice mișcare a partenerului, ar trebui să știi că există saltele care elimină acest inconvenient și te ajută să dormi bine, chiar dacă partenerul are un somn agitat. 
  • Prețul – bineînțeles, și prețul ar trebui să fie un criteriu important în alegerea pe care o vei face. Pentru a lua cea mai bună decizie, pune întotdeauna în balanță prețul cu calitatea produsului și durabilitatea sa în timp. 

Dacă ții cont de aceste elemente, cu siguranță vei alege o saltea potrivită nevoilor tale, care să-ți asigure multe nopți odihnitoare și dimineți fără dureri de spate.

Tipuri de saltele de pat și cum poți prelungi durata de viață a acestora

4. Tipuri de saltele - pat, copii, lenjerie de pat cu model, perdea albă, draperie gri

Deși majoritatea tipurilor de saltele de dormit au o durată de viață de 10-15 ani, chiar și mai mult, există câteva accesorii pe care le poți folosi pentru a le prelungi această perioadă și a le face mult mai rezistente. Vorbim în primul rând de protecțiile de pat care joacă un rol important nu doar în durabilitatea saltelei, ci și în confortul tău. Pe lângă capacitatea lor de a proteja saltelele împotriva petelor de lichide, de transpirație sau de alte substanțe care pot ajunge pe suprafața lor, unele protecții pentru saltele pot acționa și ca o barieră împotriva acarienilor și alergenilor. Dacă simți că nu te mai poți odihni nicicum pe vechea saltea, poți opta provizoriu pentru o protecție de pat sau pentru un topper pentru a crește confortul. Acesta este un truc pe care îl poți folosi, dar nu este o soluție pe termen lung. Sfatul nostru este să investești într-o saltea de calitate și într-o protecție de pat care va asigura comoditate și o rezistență îndelungată a acesteia. 

Un alt mod prin care poți prelungi durata de viață a saltelelor este cu ajutorul huselor de pat care au aproximativ același rol ca protecțiile de pat. Husele impermeabile protejează salteaua de lichide și alte pete, păstrând-o într-o stare impecabilă. Husa este lavabilă – se scoate foarte ușor, se spală, se usucă și se așează din nou pe saltea. 

Așa că, dacă ești în căutarea unei saltele de calitate, nu uita nici de aceste accesorii care te pot ajuta să o păstrezi într-o stare bună pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Tipuri de saltele – tips&tricks pentru managerii din domeniul hotelier

5. Tipuri de saltele - cameră de hotel, lenjerie de pat albă, televizor, lampă, aer condiționat

Hotelurile și unitățile de cazare trebuie să acorde o atenție deosebită saltelei pentru că acestea au un impact semnificativ asupra confortului și gradului de satisfacție al oaspeților. Dacă urmează să schimbi saltelele paturilor din hotel sau pensiune, sfaturile de mai jos îți vor fi de mare ajutor.

  • Calitatea ar trebui să fie pe primul loc: Investește în saltele de înaltă calitate pentru că acestea vor rezista mai bine în timp. Chiar dacă acest lucru implică cheltuieli mai mari la început, dacă gândești în perspectivă, vei vedea că de fapt economisești bani pentru că nu va mai trebui să le înlocuiești atât de des. 
  • Optează pentru saltele cu un grad mediu de fermitate: Am menționat deja că saltelele cu un grad mediu de fermitate oferă echilibru între confort și susținere. Din acest punct de vedere, majoritatea unităților de cazare optează pentru saltele din spumă cu memorie. 
  • Alege protecții de pat de calitate: Protecțiile de pat ajută la păstrarea unui mediu sănătos și igienic. Acestea pot fi schimbate după fiecare client pentru menținerea curățeniei. Să nu mai vorbim de faptul că o protecție de pat de calitate prelungește durata de viață a saltelei.

Somnul odihnitor reprezintă unul dintre criteriile decisive pentru care majoritatea oaspeților aleg să revină la aceeași unitate de cazare. Așa că, pune confortul și odihna pe primul loc și vei vedea cum crește și satisfacția clienților.

În concluzie, salteaua de pat joacă un rol important în calitatea somnului, iar alegerea modelului potrivit în contextul unei varietăți atât de mari de produse pare o adevărată loterie. Dacă ești însă suficient de informat asupra tipurilor de saltele care există pe piață și știi care sunt caracteristicile fiecăreia și diferențele dintre ele, nu ai cum să dai greș. 

Sursă foto: freepik.com