Demararea unei afaceri în turism în România trebuie să țină cont de destul de multe aspecte, iar când vine vorba despre unitățile de cazare, succesul este determinat adesea de clasificarea acestora care are de-a face în mare parte cu echipamentele disponibile în structurile respective.
Cuprins
La fel ca în alte țări, și în România există acum mai multe tipuri de unități de cazare pe care turiștii le aleg în funcție de serviciile și facilitățile oferite. De la hoteluri și pensiuni care au în dotare și restaurante pe lângă spațiile de dormit, gradul de confort, curățenia și ospitalitatea gazdelor sunt principalele criterii după care călătorii se orientează în alegerea unui loc în care să-și petreacă vacanțele.
Unitățile de cazare turistică sunt supuse unui sistem de clasificare, iar dacă dorești să deschizi o astfel de afacere, din articolul de mai jos vei afla caracteristicile fiecăreia dintre ele, precum și nivelul de echipare minim și opțional pe care acestea trebuie să le aibă pentru a oferi servicii de calitate care îi vor asigura succesul.
1. Unități de cazare – definiție și caracteristici
Dacă vrei să deschizi un hotel sau o pensiune trebuie să fii la curent cu ce sunt unitățile de cazare din punct de vedere al legii și cum sunt ele clasificate conform Ministerului Economiei și Turismului, principalul organ de stat care reglementează operațiunile acestui tip de afacere și care impune normele sub care ele operează.
Unitățile de cazare turistice sunt structuri care oferă în principal servicii de găzduire, iar în funcție de dotări, pot pune la dispoziția turiștilor și alte facilități, printre cele mai des întâlnite fiind cele de alimentație și relaxare.
Există mai multe tipuri de unități de cazare în turism, acestea bazându-se pe o clasificare realizată în funcție de anumiți parametri și condiții pe care trebuie să le îndeplinească. Printre ele, numărul camerelor este unul dintre cei mai importanți factori. Acestea trebuie să aibă și alte caracteristici, astfel că atunci când alegi să creezi o asemenea afacere trebuie să ții cont de mai multe aspecte, printre care și calitatea serviciilor oferite, precum și echipamentele pentru care optezi în dotarea spațiilor puse la dispoziția turiștilor.
1.1. Tipuri de unități de cazare
Până acum mai mulți ani, unitățile de cazare erau împărțite în două dintre cele mai cunoscute categorii, și anume hotelurile și pensiunile. În acest moment, există însă mult mai multe structuri, acestea luând naștere ca urmare a creșterii numărului de turiști, a cererii și nevoilor acestora. De asemenea, mulți proprietari s-au adaptat pieței externe care este mult mai ofertantă.
În ziua de azi, principalele tipuri de unități de cazare sunt:
- hotelurile;
- motelurile;
- hostelurile;
- pensiunile;
- unitățile de cazare de tip bed&breakfast (B&B);
- bungalow-urile;
- vilele private;
- campingurile;
- cabanele turistice;
- satele de vacanță;
- apartamentele cu funcțiuni de cazare turistică;
- unitățile de cazare maritime, precum structurile așezate pe pontoane și nave maritime sau fluviale.
Pe lângă acestea, unul dintre cele mai mari tipuri de unități de cazare turistică este resortul care înglobează destul de multe facilități, fiind și unul dintre cele mai luxoase structuri de primire a turiștilor.
Bineînțeles că la înființarea oricăreia dintre ele trebuie să se țină cont atât de spațiul disponibil pentru construcție, de numărul de camere și facilitățile puse la dispoziția clienților care vor oferi mai mult decât un loc de dormit, vor ajuta la crearea unor experiențe. De aceea, ele sunt clasificate în funcție de mai mulți parametri. Această clasificare se aplică majorității unităților de cazare prezentate mai sus.
1.2. Unitățile de cazare și clasificarea lor
Aproape toate unitățile de cazare sunt supuse unei clasificări care este benefică atât proprietarilor, cât și turiștilor. Dacă pentru primii acestea ajuta la obținerea unor profituri mai mari, pentru cei din a doua categorie, tipul structurii înseamnă un grad de confort sporit și protecție în ceea ce privește serviciile dorite și primite. La acesta, însă, se adaugă și calitatea echipamentelor utilizare în spațiile de dormit, fie că este vorba despre saltelele și protecțiile de pat, fie despre alte dotări precum pernele de calitate superioară care trebuie să îndeplinească anumite standarde. De exemplu, pentru hoteluri și pensiuni, acestea trebuie sa aibă culoarea albă.
Clasificarea unităților de cazare se face în funcție de mai multe condiții pe care acestea trebuie să le îndeplinească. Dacă intenționezi să deschizi o astfel de afacere mai trebuie să știi și că aceasta se va face la cerere de către Ministerul Turismului.
De asemenea, pentru clasificare, unitățile de cazare trebuie să depună mai multe documente justificative, urmat de o inspecție și eliberarea unei note de verificare.
Unitățile de cazare care vor să beneficieze de clasificare au destul de multe avantaje, mai ales cele care caută să le aibă pe cele mai importante. Pentru a îndeplini criteriile pentru o notare cât mai bună, structurile respective trebuie să întrunească niște cerințe obligatorii.
Cu toate că există destul de multe tipuri de unități de cazare turistice, clasificarea acestora se împarte în stele și margarete. Dacă dorești să oferi și alte servicii precum cele de alimentație publică, trebuie să știi că acestea vor fi clasificate separat.
Clasificarea unităților de cazare este unul dintre factorii decisivi legat de atragerea unui număr cât mai mare de turiști, mulți alegându-le pe cele cu un maxim de stele sau de margarete. La fel de bine, și structurile mai mici pot oferi servicii de calitate impecabilă prin dotările și serviciile pe care le au în portofoliu.
Iată care sunt tipurile de unități de cazare după clasificare:
- hotelurile pot avea un maxim de 5 stele și un minim de una;
- motelurile și hostelurile pot avea între 1 și 3 stele;
- aceeași clasificare ca în cazul hotelurilor se aplică și în cazul vilelor turistice;
- bungalow-urile și cabanele pot avea între 1 și 3 stele;
- satele de vacanță pot avea 2 sau 3 stele;
- campingurile și tipurile de unități de cazare turistice asemănătoare pot avea între 1 și 4 stele;
- apartamentele de închiriat în scop turistic pot avea și ele între 1 și 3 stele;
- tipurile de unități de cazare maritime pot avea între 1 și 5 stele.
Pe lângă acestea, clasificarea pensiunilor și a altor structuri asemănătoare se bazează pe margarete în locul stelelor.
Dar cum se face clasificarea hotelurilor și a pensiunilor? Ele trebuie să întrunească anumite norme și trebuie să aibă anumite facilități și dotări. Printre cele care fac diferența între structurile după numărul de stele sau margarete sunt:
- numărul de camere, care este unul dintre cele mai importante criterii;
- dotările din camere;
- existența unor spații de relaxare și recreere;
- existența unei parcări corelată cu numărul locurilor de cazare;
- locul în care sunt amplasate.
Atunci când vrei să deschizi un hotel sau o pensiune, acestea fiind printre cele mai căutate spații de cazare din România, dotările din camere sunt printre cele importante repere după care se orientează turiștii. Astfel, cei mai mulți vor căuta același confort ca acasă atunci când se cazează într-un astfel de loc, iar ceea ce poți face este să le echipezi cu produse de calitate, chiar dacă unitatea de primire nu este una foarte mare.
Dar ce dotări și echipamente ar trebui să se regăsească într-o unitate de cazare? Ele sunt împărțite în cele din cameră și cele din restul structurii. De aceea, la amenajarea unei pensiuni sau a unui hotel, poți ține cont de echiparea acestora cu produse de o calitate superioară care să răspundă atât nevoilor de confort ale turiștilor, dar și să respecte normele impuse de Ministerul Turismului prin agențiile sale acreditate.
Unitățile de cazare turistică trebuie să aibă un minim de dotări atunci când caută să obțină un număr mai mic de stele sau margarete și să respecte anumite standarde atunci când îl doresc pe cel maxim.
1.3. Clasificarea unităților de cazare în funcție de echipare
Unitățile de cazare de tip hotel trebuie să aibă anumite dotări, printre care cele mai importante sunt următoarele:
- o varietate mai mare de spații de cazare;
- recepție;
- spații de alimentație;
- un număr de locuri parcare egal sau mai mare decât cel al camerelor disponibile;
- disponibilitatea anumitor servicii.
Aceste dotări trebuie să se regăsească la toate unitățile de cazare, indiferent de mărimea lor. Una dintre cele mai importante se referă la tipurile de spații de dormit. Camerele dintr-o asemenea structură se împart în:
- camere single pentru o persoană care vor avea un singur pat;
- camere duble care pot avea mai multe tipuri de paturi – single, twin sau matrimoniale de diverse mărimi;
- camere twin cu locuri de dormit pentru două persoane, având două paturi dispuse separat;
- camere triple sau quad care sunt suficient de încăpătoare pentru familii mai mari sau pentru grupuri de persoane;
- apartamente sau suite care au o zonă de dormit și una de living;
- junior suite care este tot un apartament în care pot sta mai multe persoane;
- studio care are spațiu de dormit, zonă de living și chicinetă.
Multe dintre aceste caracteristici se regăsesc și în alte tipuri de unități de cazare turistice, precum pensiunile, unul dintre factorii care contribuie la oferirea unor servicii de calitate fiind și existența băilor în cameră sau separat în aceste structuri.
Pe lângă aspectele practice, confortul este dat și de alte dotări din cameră precum existența produselor cosmetice de hotel, a halatelor de baie, a uscătoarelor de păr, a unui minibar, dar și a altor echipamente în funcție de clasificarea unităților de cazare respective.
În timp ce unele dintre dotările menționate mai sus sunt obligatorii pentru clasificare, altele sunt opționale ținând de proprietari și de experiența pe care aceștia vor să o ofere clienților.
2. Unitățile de cazare și dotarea opțională a acestora
Unitățile de cazare moderne pot fi dotate cu o mulțime de produse, cum ar fi pilotele, prosoapele de baie și lenjeriile de pat, Calitatea acestora fiind cea care face diferența. Astfel, cele din materiale naturale precum bumbacul sunt cele mai apreciate de turiști.
Confortul camerei dintr-o unitate de cazare se bazează în mare măsură pe calitatea așternuturilor, lenjeriile din damasc sau din bumbac satinat fiind printre cele mai bune din acest punct de vedere. De asemenea, umplutura pernelor și a pilotelor ajuta turiștii să aibă un somn odihnitor pe durata șederii, materialele naturale fiind cele mai apreciate.
Dotările opționale ale unei unități de cazare pot include și:
- telefon în cameră, acesta fiind adesea prezent în hotelurile de 4 și 5 stele;
- fierbătorul de apă electric care este adesea întâlnit în hoteluri, dar și în pensiuni;
- espressorul de cafea care poate fi inclus în lista de dotări opționale ale unităților de cazare cu 4 sau 5 stele sau margarete.
Nu în ultimul rând, curățenia în camera de hotel sau cea dintr-o pensiune este unul dintre serviciile de bază care poate fi oferit de mai multe ori pe parcursul șederii turiștilor, oferind un plus de siguranță și un grad de confort superior.
În afara dotărilor, felul în care a fost realizată amenajarea camerei de hotel sau pensiunii, începând cu mobilierul, culorile folosite și vederea panoramică, toate vor contribui la o experiență plăcută pentru turiști. Existența unor facilități suplimentare precum sala de fitness, a unor locuri de joacă pentru copii, spații de recreere și posibilitatea de a face diverse activități pot întregi lista de servicii oferite de unitățile de cazare turistică.
În concluzie, tipurile de unități de cazare din România s-au diversificat destul de mult, acestea putând fi clasificate în urma unei cereri depuse de proprietari. Dacă vrei să creezi o astfel de afacere, pe lângă dotarea cu echipamentele minime necesare, fie le poți suplimenta prin alte articole, fie poți oferi servicii care să contribuie la calitatea șederii turiștilor. Tipurile de camere, facilități precum existența unor spații de alimentație publică și activitățile de recreere și relaxare vor întregi tabloul experiențelor pe care le vor avea clienții și care vor contribui la succesul structurii respective.
Sursa foto: Unsplash.com
Destul de util articolul despre dotarile unitatilor turistice cu functii de cazare. Ati putea sa furnizati informatii si referitor la care sunt dotarile obligatorii in functie de tipul de unitate ?
Bună ziua,
Vă mulțumim pentru aprecierea articolului nostru despre dotările unităților turistice cu funcții de cazare. Desigur, putem furniza informații suplimentare referitor la dotările obligatorii în funcție de tipul de unitate.
Reglementări și standarde
Pentru detalii precise, se recomandă consultarea reglementărilor locale și naționale, cum ar fi Ordinul nr. 65/2013 al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, care specifică normele pentru clasificarea structurilor de primire turistice.
Sperăm că aceste informații vă sunt de ajutor. Dacă aveți alte întrebări sau aveți nevoie de detalii suplimentare, nu ezitați să ne contactați.
Cu stimă,
Echipa HORECATEX