Articole noi

Amenajarea cabanei – etapele amenajării și idei în funcție de design-ul ales

Amenajare cabană – etapele amenajării și idei în funcție de design-ul ales

Dacă deții o cabană într-o zonă turistică și dorești să transformi acest lucru într-un business, atunci trebuie să acorzi o atenție deosebită amenajării interioare și exterioare. Cu siguranță felul în care arată cabana îi va determina pe oameni să o aleagă sau nu pentru o vacanță. Este deosebit de important să conturezi o atmosferă caldă și primitoare. Acest lucru se poate realiza printr-o atenție sporită la detalii. De la alegerea finisajelor, până la mobilă și decorațiuni, toate sunt la fel de importante pentru a face o cabană cât mai cozy și plăcută din punct de vedere estetic. Dacă vrei să afli care sunt etapele amenajării unei cabane, citește în continuare acest articol!

1.  Amenajarea cabanei turistice – etapele de amenajare a fiecărei încăperi

Amenajarea unei cabane poate fi destul de dificilă, mai ales dacă faci acest lucru de unul singur. Pentru că aspectul are un rol deosebit în închirierea cabanei cu mai mare ușurință, designul interior ar trebui gândit de către un specialist. Însă, nu este exclus să îți amenajezi cabana după bunul plac. Pentru ca aspectul fiecărei încăperi să fie unul armonios și să exprime relaxare, trebuie să ții cont de câteva sfaturi importante. Iată care sunt etapele pe care să le urmezi pentru a amenaja o cabană:

Alegerea designului interior

Un prim pas pe care îl ai de făcut atunci când începi un astfel de proiect este să hotărăști în ce stil dorești să amenajezi toate încăperile. E foarte important să existe un design unitar, nu fiecare cameră să arate într-un mod diferit. Poți alege să amenajezi o cabană în stil rustic, vânătoresc, scandinav, modern, vintage și altele. În cazul în care cabana este una la munte, atunci atmosfera din interiorul cabanei trebuie să fie cât mai relaxată, confortabilă și inspirată de natură.

1. Amenajare cabană – etape amenajare cabană, cabană lemn, design interior cabană
Poză de Andrea Davis pe Unsplash.com

Finisajele

Majoritatea cabanelor sunt realizate din lemn pentru că oferă ideea de conexiune cu mediul înconjurător și, în același timp, acest material izolează destul de bine. În aceeași notă de a folosi materiale din natură pentru finisaje, se potrivește foarte bine și piatra sau marmura. Într-un design modern, lemnul poate fi combinat cu succes cu mobilier sau corpuri de iluminat metalice. Pentru podea poți opta pentru parchet, marmură sau gresie obișnuită.

1. Amenajare cabană – living cabană, finisaje cabană, design cabană
Poză de Max Rahubovskiy pe Pexels.com
1. Amenajare cabană – living cabană, șemineu, design interior cabană
Poză de user15285612 pe Freepik.com.

Corpuri de iluminat

Următoarea etapă din amenajarea cabanei este alegerea și montarea corpurilor de iluminat. Acestea trebuie selectate în funcție de designul interior pentru care ai optat. O cabană modernă poate avea lustre tip pendul clasice sau diverse corpuri de iluminat în formă geometrică. Pentru lumină ambientală poți alege benzi led care vor evidenția zonele dorite. Dacă ai optat pentru un design elegant și sofisticat al cabanei, poți alege candelabre ca sursă principală de lumină. Existe corpuri de iluminat în diverse stiluri, potrivite pentru toate gusturile.

 Mobilarea încăperilor

Atunci când vine vorba de mobilarea cabanei, nu trebuie să exagerezi. Spațiul trebuie să fie aerisit și practic. Pentru dormitoare, vei avea nevoie de un pat dublu sau mai multe paturi separate, în funcție de necesități. Într-un dormitor, patul este elementul central și e important să fie spațios și confortabil, cu o saltea de bună calitate. Lângă pat, poți așeza două noptiere mici. Și spațiile de depozitare sunt importante, însă nu trebuie să ocupe foarte mult spațiu, un dulap pentru haine fiind suficient. Dacă dormitorul este spațios, mai poți avea în cameră o măsuță de cafea și două fotolii. Televizorul poate fi prins direct de perete sau așezat pe o consolă.

1. Amenajare cabană – dormitor cabană, mobilă cabană, design cabană
Poză de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

Amenajarea livingului este de asemenea importantă, pentru că acolo oaspeții petrec destul de mult timp. Poți să alegi o canapea mare și confortabilă cu design modern și mai multe fotolii. Vei avea nevoie și de o măsuță de cafea, o consolă pentru TV și un televizor mai mare. Pentru o atmosferă relaxantă se integrează foarte bine o bibliotecă mică cu câteva cărți și jocuri de societate. Tot în living poți crea o zonă de dining cu o masă dreptunghiulară sau rotundă și scaune. Mobila de bucătărie poate fi făcută pe comandă după bunul plac în același stil cu restul camerelor. Este necesar să asiguri un frigider și un aragaz, iar pentru un plus de valoare, poți adăuga un aparat de cafea, un fierbător și un sandwich maker.

1. Amenajare cabană – living cabană, cabană lemn, masă lemn
Poză de Jonathan Borba pe Pexels.com

Băile se pot amenaja fie cu cadă, fie cu cabină de duș. Un trend în ultimii ani este să ai o cadă elegantă freestanding, adică fără placaj în jurul acesteia. Bineînțeles, trebuie să ai un corp de mobilier pentru chiuvetă, grup sanitar și câteva spații de depozitare. Oglinda trebuie să fie spațioasă și bine iluminată. Pentru asta poți folosi un led perimetral sau aplice de-o parte și de alta a oglinzii. Tot în baie îți trebuie și câteva suporturi de prosoape.

1. Amenajare cabană – baie cabană, amenajare baie cabană, baie
Poză de Omaela Apartments pe Pexels.com.

Decorațiuni

După ce camerele au fost mobilate, urmează să alegi decorațiunile potrivite în funcție de designul ales. Obiectele de decor oferă un plus de valoare cabanei și contribuie la conturarea unei atmosfere primitoare. Printre acestea se numără tablourile, statuile, plantele, covoarele și alte elemente textile decorative.

Obiecte necesare pentru turiști

Pentru ca oaspeții tăi să aibă parte de toate condițiile pe parcursul sejurului, este important să aibă cât mai multe facilități. Pentru zona dormitoarelor vei avea nevoie de mai multe protecții pentru saltele, lenjerii de pat, fețe de pernă și de pilotă pe care să le schimbi pentru fiecare client care închiriază cabana. Dacă sejurul este unul mai lung, va fi necesar ca menajera să le înlocuiască pe toate acestea o dată la 3 zile. Igiena este un aspect foarte important pentru turiști, iar pentru băi vei avea nevoie de mai multe prosoape de baie, role de hârtie igienică și un kit de cosmetice pentru hotel. Dacă vrei să oferi o experiență și mai plăcută turiștilor, le poți oferi și halate de baie. Acestea sunt necesare mai ales dacă ai o saună, un jacuzzi sau o zonă spa. Bucătăria trebuie dotată cu tacâmuri, farfurii și pahare într-un design elegant, precum și cu burete de vase, lavete și prosoape de bucătărie.

Amenajarea exteriorului

La fel de important precum design-ul interior este și cel exterior. Cu siguranță turiștii își doresc să se bucure de aerul curat și să petreacă timp în natură. Așadar, trebuie să iei în calcul amenajarea unui loc de relaxare, cum ar fi un foișor sau o zonă cu hamace. De asemenea, cu cât o cabană are mai multe utilități, cu atât clienții sunt mai atrași de această. Cele mai populare servicii oferite de o cabană sunt cele spa sau wellness. Așadar, este un mare plus să ai un ciubăr, un jacuzzi sau o piscină în aer liber. Sauna sau zona de masaj atrage foarte mulți turiști pentru că oferă un plus de relaxare și răsfăț în vacanță. O zonă de grătar este de asemenea binevenită. În țara noastră foarte multe persoane își doresc să facă un grătar cu prietenii în timpul liber sau în sejur. Pentru familiile cu copii este atractivă o cabană care să aibă un loc de joacă. Poate fi vorba despre un loc special amenajat cu tobogan și leagăne sau un mic teren de volei, badminton, baschet sau fotbal.

1. Amenajare cabană – ciubăr, amenajare exterior cabană, ciubăr cabană
Poză de vwalakte pe Freepik.com
1. Amenajare cabană – saună, amenajare exterior cabană, saună cabană
Poză de Andrea Davis pe Pexels.com

2. Amenajarea camerelor într-o cabană – cum să sporeșți confortul din cabană

Dacă vrei să creezi o adevărată oază de liniște, o poți face prin mai multe trucuri. Un prim aspect este alegerea cromaticii. Culorile pot influența starea de spirit ale unei persoane și pot contribui la crearea unei atmosfere relaxante. În general, pentru cabane se optează pentru culori neutre, precum maro, bej, alb, gri sau negru. Finisajele de lemn și obiectele de mobilier din acest material te duc cu gândul la natură și sunt foarte potrivite pentru decorul cabanei. Alegerea unor decorațiuni potrivite vor spori confortul oaspeților tăi. Covoarele pufoase, de exemplu, dau impresia de spațiu confortabil și primitor. Pernele și păturile decorative parcă invită oamenii la odihnă, dacă sunt realizate dintr-un material pufos sau imită pielea de animale.

2. Amenajare cabană – confort cabană, șemineu, lemne
Poză de ASphotofamily pe Freepik.com
2. Amenajare cabană – confort cabană, dormitor cabană, lenjerie de pat
Poză de jcomp pe Freepik.com

Un alt aspect la care trebuie să fii foarte atent/ă dacă îți dorești să amenajezi o cabană este să optezi pentru materiale de calitate. Mobila din lemn masiv are un aspect plăcut, potrivit unei cabane la munte și se remarcă printr-o rezistență îndelungată. Este mai bine să investești în materiale de calitate decât să schimbi foarte des mobila. La fel de important pentru ca oaspeții să aibă parte de o experiență plăcută și de confort la cabană este ca materialele textile să fie de calitate. Pentru dormitoare, alege lenjerii de pat, fețe de pernă și pilote din materiale premium, care oferă o senzație plăcută la atingere. Prosoapele sunt și ele importante și trebuie să fie din bumbac pentru a absorbi apa foarte bine. Culoarea așternuturilor și a pernelor poate să fie albă, la fel ca în orice hotel sau pensiune. Albul inspiră confort și curățenie.

Confortul termic este și el important în cazul unei cabane. Asigură-te că oaspeții au parte de o temperatură optimă în interior, nici prea scăzută, dar nici prea ridicată. Disconfortul poate apărea și dacă este prea cald, nu doar atunci când e rece. Un șemineu poate fi o investiție bună pentru că asigură și confort termic, dar și un design plăcut. Vizual, acesta oferă cabanei un aspect primitor. Tot pentru căldură este bine să ai mai multe rânduri de pături și pilote depozitate într-un dulap pentru cei mai friguroși dintre oaspeți.

3. Idei de amenajare pentru cabană – alegerea decorațiunilor în funcție de design-ul interior dorit

În general, când te gândești la munte și la cazări, cea mai mare plăcere este să stai la o cabană. Cabanele, indiferent de stilul lor arhitectural sau activitățile de divertisment îți oferă intimitate și sentimentul că ești acasă. Stilul ales te ajută să transmiți mai multe stări și să personalizezi cabana după bunul plac.

3. Amenajare cabană – dormitor cabană rustică, cabană rustică, design cabană rustic
Poză de Jonathan Borba pe Pexels.com
3. Amenajare cabană – living cabană rustică, cabană rustică, design interior cabană
Poză de Musa Ortaç pe Pexels.com

Cabană rustică

În trecut, cabanele erau ridicate într-un stil rustic, utilizându-se destul de mult lemn atât la interior, cât și la exterior. Cabane rustice se fac și astăzi, încă fiind foarte apreciate, doar că deseori proprietarii nu pun așa mare accent pe armonia dintre elementele aflate la interior și exterior. Din acest motiv, dacă dorești să realizezi o cabană într-un stil rustic care să fie primitoare și aspectuoasă, trebuie să alegi cu atenție mobilierul. Tot în această zonă sunt și cabanele vânătorești, care au un design rustic cu elemente precum animale împăiate, coarne de animal sau blană agățată pe pereți.

3. Amenajare cabană – living cabană, cabană stil scandinav, design scandinav cabană
Poză de Andrea Davis pe Pexels.com
3. Amenajare cabană – living scandinav cabană, cabană stil scandinav, design scandinav
Poză de Andrea Davis pe Pexels.com

Cabană în stil scandinav

Foarte apreciate la acest moment sunt cabanele realizate în stil scandinav. Cabanele de acest tip sunt moderne și urmăresc o arhitectura minimalistă, atât la exterior, cât și la interior. Din dorința de simplitate, românii au adoptat foarte ușor acest stil, care poate fi observat din ce în ce mai mult în casele și apartamentele tinerilor. Cabanele scandinave au un aspect destul de simplu și sunt reprezentative prin elementele vitrate foarte mari. Nu sunt neapărat construcții foarte mari, dar sunt gândite ca fiind spațioase și foarte confortabile. Dacă vrei să adopți un stil scandinav, acordă mare atenție culorilor și texturilor elementelor textile draperii, covoare, pături și perne decorative.

3. Amenajare cabană – design modern cabană, cabană modernă, living modern
Poză de dit26978 pe Freepik.com
3. Amenajare cabană – design modern cabană, baie cabană modernă, baie modernă
Poză de Jared Rice pe Unsplash.com

Cabană modernă

Un stil modern poate fi integrat cu ușurință într-o cabană folosind elemente geometrice și o paletă cromatică simplă de negru, gri, maro și/sau alb. Finisajele din ceramică și obiectele metalice vor oferi un plus de eleganță și modernism încăperii. Pentru o cabană cât mai modernă e important să asiguri confort sporit și mai multe facilități. Tehnologia trebuie să fie prezentă cât mai mult. În ceea ce privește iluminatul, într-o cabană modernă se pot integra benzile led pentru a evidenția anumite zone, cum ar fi televizorul, patul, oglinzile sau blatul de bucătărie.

În concluzie, amenajarea are o mare importanță pentru a atrage turiști în cabana pe tot parcursul anului. Cu cât aceasta arată mai primitor și pune la dispoziție mai multe facilități, cu atât șansele de închiriere sunt mult mai mari. Urmează sfaturile de mai sus și vei reuși să îți amenajezi cabana după bunul plac!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *